FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započeli pokopi poginulih u stampedu u Bagdadu

BAGDAD, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Pogrebi oko tisuću Iračana kojisu poginuli u stampedu koji se u srijedu dogodio na mostu u Bagdaduusred šijitskog obreda žalovanja, započeli su u četvrtak u zoru pocijelom gradu, dok cijela nacija žali zbog tragedije koja je zasjeniladnevno krvoproliće rata u toj zemlji.
BAGDAD, 1. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Pogrebi oko tisuću Iračana koji su poginuli u stampedu koji se u srijedu dogodio na mostu u Bagdadu usred šijitskog obreda žalovanja, započeli su u četvrtak u zoru po cijelom gradu, dok cijela nacija žali zbog tragedije koja je zasjenila dnevno krvoproliće rata u toj zemlji.

U Iraku je zbog te nesreće proglašeno tri dana žalosti, a dosad je potvrđeno da je oko 965 osoba poginulo u stampedu prema mostu Aimma na rijeci Tigris kada je na tisuće šijitskih hodočasnika tražeći sigurnost potrčalo preko njega nakon glasina, da li zlonamjernih ili izazvanih panikom da je u gomili bombaš samoubojica. Uslijed toga, velik dio hodočasnika se utopio u rijeci ili bio zgažen na cesti.

Konačni broj poginulih mogao bi prijeći 1.000, dok se još prebrojavaju tijela razasuta po bolnicama, privremenim mrtvačnicama i obiteljskim kućama diljem Bagdada, rekao je jedan viši dužnosnik.

Ministar unutarnjih poslova Bayan Jabor i dva druga visoka šijitska dužnosnika optužili su sunitske pobunjenike za stampedo, kazavši da je jedan od sunita raširio glasinu o bombašu samoubojici u gomili.

No, ministar obrane Saadoun-al-Dulaimi, koji je sunit, kazao je da stampedo nije povezan sa sektaškim napetostima koje razdiru Irak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙