FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja zatražila od UN-a prekid humanitarne pomoći

NEW YORK, 23. rujna 2005. (Hina/DPA) - Sjeverna Koreja je službenozatražila od UN-a prekid slanja humanitarne pomoći do kraja ovegodine, optužujući Sjedinjene Države da politiziraju humanitarneprograme, izjavio je u četvrtak zamjenik sjevernokorejskog ministravanjskih poslova Choe Su Hon.
NEW YORK, 23. rujna 2005. (Hina/DPA) - Sjeverna Koreja je službeno zatražila od UN-a prekid slanja humanitarne pomoći do kraja ove godine, optužujući Sjedinjene Države da politiziraju humanitarne programe, izjavio je u četvrtak zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Su Hon.

On je novinarima rekao da je zahtjev osobno prenio glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, dodavši kao još jedan razlog takve sjevernokorejske odluke i to da njegova zemlja ove godine ima "dobru žetvu".

No, Choe je istaknuo da su SAD povezivale humanitarnu pomoć s poštivanjem prava čovjeka, prisiljavajući službeni Pjongjang da otkaže cijeli program koji je sjevernokorejskom narodu omogućavao osim hrane i lijekove.

"Naša je vlada spremna omogućiti hranu narodu", kazao je Choe.

"Neke su zemlje politizirale programe humanitarne pomoći i zato smo se mi odlučili zatvoriti za takve programe", rekao je, naglasivši kako su posebno SAD pokušavale povezivati pomoć s poštivanjem prava čovjeka.

Choe, koji se s Annanom sastao u srijedu, rekao je je da je glavni tajnik UN-a pokazao razumijevanje za odluku Sjeverne Koreje. Također je rekao i da bi Sjeverna Koreja mogla ostati otvorena za pomoć iz zemlja koje neće povezivati poštivanje prava čovjeka s pružanjem pomoći.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙