FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi ukrajinski premijer Ehanurov - "tehničar bez političkih ambicija"

ZAGREB/KIJEV, 22. rujna 2005. (Hina) - Prijelazni premijer JurijEhanurov, potvrđen u četvrtak u ukrajinskom parlamentu iz drugogpokušaja ovoga tjedna, reformator je poznat u financijskim krugovima i"tehničar bez političkih ambicija", te bliski saveznik predsjednikaViktora Juščenka.
ZAGREB/KIJEV, 22. rujna 2005. (Hina) - Prijelazni premijer Jurij Ehanurov, potvrđen u četvrtak u ukrajinskom parlamentu iz drugog pokušaja ovoga tjedna, reformator je poznat u financijskim krugovima i "tehničar bez političkih ambicija", te bliski saveznik predsjednika Viktora Juščenka.

"Tražim drugi put u tri dana da glasate za stabilnost Ukrajine. Neka svaka strana izvuče zaključke iz onoga što se dogodilo, nauči držati riječ i izbjegne izdaju", rekao je Juščenko u kratkome obraćanju parlamentu prije glasovanja u četvrtak.

Ehanurov je potvrđen s 289 glasova u skupštini od 450 mjesta dok su mu u utorak pri glasovanju nedostajala tri glasa, javlja agencija Reuters.

"Moramo zakopati ratnu sjekiru, zakopati je odsad na dugo te ako je moguće zaboraviti mjesto gdje leži", rekao je Juščenko, koji je 8. rujna raspustio cjelokupnu vladu na čelu s premijerkom Julijom Timošenko.

Do unatrag godinu dana blisku saveznicu iz "narančaste revolucije", Juščenko je smijenio nakon sve glasnijih navoda o korumpiranosti vlade, a javnosti je odluku protumačio unutarnjim sukobima i podijeljenošću zbog koje vlada nije sposobna voditi zemlju.

Ehanurov (57), je "miran čovjek i nije povezan s važnim poslovnim ljudima niti gaji izvanredne ambicije, čovjek je koji drži obećanja i kojemu se vjeruje (...) dobro o njemu misle i aktualni i prethodni predsjednik", pisao je u utorak dnevnik Gazeta po-Kievski.

"Moja stajališta, o budućoj vladi (...) objavit ću sljedećeg tjedna. Bit će to moćna poruka za naša poduzeća, mala, srednja i velika, i za naše partnere u inozemstvu", najavio je novi premijer u četvrtak.

Njegova vlada trajat će samo sedam mjeseci, do najavljenih izbora u ožujku, i u njoj će stručnjaci dobiti ključne pozicije, najavio je.

Neće biti revizije često kontroverzne privatizacije za koju se zauzimala bivša premijerka Timošenko, kazao je nadalje Ehanurov koji je u politiku ušao tijekom sporne privatizacije 90-ih godina kao čovjek zadužen za nadzor fondova za upravljanje državnom imovinom. U tom razdoblju od 1994. do 1997., privatizirana je polovica ukrajinske industrije.

Privatizaciju je tijekom predizborne predsjedničke kampanje oštro kritizirao tabor predsjednika Juščenka optužbama da je proces proveden u korist ljudi bliskih bivšem predsjedniku Leonidu Kučmi.

Ehanurov je bio i ministar gospodarstva 1997., zamjenik Juščenka dok je bio premijer 1999. i 2001., te od početka 2005., kada je Juščenko postao predsjednikom guverner Dnjepropetrovska na istoku zemlje, regije proruski orijentirane.

"Ehanurov je profesionalac i s lakoćom igra ulogu drugog čovjeka koji je zadužen provesti projekt", "on je čovjek za timski rad", rekao je za France presse njegov povjerenik za tisak Genadij Garmah.

Vjerno će slijediti naredbe predsjednika, drže analitičari o tome čovjeku rođenome u Jakutiji na sjeveru Ruske Federacije.

Ehanurov je počeo kao poslovođa u tvornici armiranog betona u Kijevu u kojoj je postao direktor. Stekao je zatim i diplomu Nacionalnog ekonomskog instituta u Kijevu, a oženjen je inženjerkom građevinarstva i otac je 30-godišnjeg informatičara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙