FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinski parlament nije prihvatio Jehanurova

ZAGREB/KIJEV, 20. rujna 2005. (Hina) - Ukrajinski parlament nije uutorak potvrdio Jurija Jehanurova, kandidata predsjednika državeViktora Juščenka, za novog premijera, javile su svjetske novinskeagencije.
ZAGREB/KIJEV, 20. rujna 2005. (Hina) - Ukrajinski parlament nije u utorak potvrdio Jurija Jehanurova, kandidata predsjednika države Viktora Juščenka, za novog premijera, javile su svjetske novinske agencije.

Jehanurov, koji će i dalje biti vršitelj dužnosti premijera, dobio je 223 glasa u parlamentu, tri manje od potrebne većine u Vrhovnoj radi koja ima 450 zastupnika.

Juščenko je predložio Jehanurova za premijera nakon što je smijenio Juliju Timošenko, koja mu je bila saveznica tijekom "narančaste revolucije" prošle godine.

Predstavljajući svojeg kandidata za premijera, ukrajinski predsjednik je osudio "ciničnu zavjeru s ciljem uništenja" svoje osmomjesečne liberalne administracije.

"U Ukrajini je pokrenut plan s ciljem uništenja ove administracije. Neki od uključenih (u plan) bili su na trgu, a neki su željeli rastjerati one koji su tamo bili", rekao je Juščenko misleći pritom na masovne ulične prosvjede koje je predvodio prošle godine zbog izborne prijevare.

Juščenko je raspustio 8. rujna cjelokupnu vladu, koja se na vlasti nalazila od narančaste revolucije u siječnju, nakon sve glasnijih navoda o njezinoj korumpiranosti. Kao razlog njezina raspuštanja naveo je sukobe unutar vlade. Juščenko je ustvrdio da vlada, zbog unutrašnjih sukoba i podijeljenosti, nije više bila sposobna voditi zemlju.

Jehanurov je poznat kao Juščenkov politički saveznik od 1999. godine, no uvelike ga cijene i Juščenkovi protivnici. Po etničkom podrijetlu je Burjat, što mu ide u prilog jer se ukrajinska "zapadna" frakcija u parlamentu često suprotstavlja imenovanju etničkih Rusa za visoke položaje, i obrnuto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙