FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Lora: svjedočio Mario Barišić

SPLIT, 22. rujna 2005.(Hina) - Deveti dan suđenja osmorici bivšihvojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima srpskenacionalnosti u Lori 1992., svjedočio je Mario Barišić, bivši vojnipolicajac iz Šibenika.
SPLIT, 22. rujna 2005.(Hina) - Deveti dan suđenja osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Lori 1992., svjedočio je Mario Barišić, bivši vojni policajac iz Šibenika.

Premda se njegov iskaz iz istrage smatra ključnim za podizanje optužnice, Barišić je danas izjavio kako se ne sjeća većine događaja.

Na upit kako se sjećao kad je dao iskaz istražnom sucu 2001., Barišić je odgovorio da je tada govorio jer nije imao amneziju, a da sada trenutačno pati od amnezije i ne može se sjetiti većine događaja. Uzrok su, kako je objasnio, posljedice teške prometne nesreće 1993. zbog kojih povremeno gubi pamćenje.

Usprkos protivljenju branitelja optuženih predsjednica Sudskog vijeća sutkinja Spomenka Tonković pročitala je iskaz koji je dao u istrazi 11. listopada 2001.

Barišić je tada rekao kako je 12. i 13. travnja 1992. za obilaska dijela zatvora, koji naziva "blok C", vidio brojne osakaćene ljude, u uniformama rezervista bivše JNA, "bez očiju, ušiju i jezika, koji su molili da ih se ubije". Po naglasku je zaključio da su Crnogorci ili iz Trebinja.

Na prvom suđenju, na kojemu su optuženici oslobođeni, što je Vrhovni sud prošle godine poništio, Barišić je kazao kako tim iskazom nije teretio optuženike, već da su "za te zločine odgovorne neke duge osobe - čelni ljudi 72. bojne Vojne policije i SIS-a u Splitu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙