FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bombaš iz veleposlanstva optužen; zatražena bezuvjetna zatvorska kazna

ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Damir Rovišan, krivac za eksplozijuručne bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, optužen je danaszbog dovođenja u opasnost života i imovine te nedozvoljenogposjedovanja eksplozivnih tvari, a zagrebačko tužiteljstvo je od sudazatražilo da ostane u pritvoru i da ga se osudi na bezuvjetnu kaznuzatvora.
ZAGREB, 22. rujna 2005. (Hina) - Damir Rovišan, krivac za eksploziju ručne bombe u britanskom veleposlanstvu u Zagrebu, optužen je danas zbog dovođenja u opasnost života i imovine te nedozvoljenog posjedovanja eksplozivnih tvari, a zagrebačko tužiteljstvo je od suda zatražilo da ostane u pritvoru i da ga se osudi na bezuvjetnu kaznu zatvora.

O podnošenju optužnog prijedloga protiv 28-godišnjeg Rovišana zagrebačkom Općinskom sudu danas je kratkim priopćenjem izvijestila privremena zagrebačka Općinska državna odvjetnica Vesna Abramović koja kaže da je Rovišan optužen na temelju rezultata opsežne kriminalističke obrade zagrebačke policije.

Rovišanu je nakon iznošenja obrane istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda jučer odredila dvodnevni pritvor, a tužiteljstvo je od suda optužnim prijedlogom zatražilo da Rovišana i dalje zadrži u pritvoru te da mu se izrekne bezuvjetna zatvorska kazna.

Njegov branitelj Ilija Ivanić izjavio je Hini kako je sudu predložio da rovišana ne pritvara, već da ga uputi na izdržavanje 16-mjesečne zatvorske kazne na koju je pravomoćno osuđen zbog pokušaja razbojstva nad jednim sisačkim zlatarom 1998. Ivanić je najavio da će se podnijeti žalbu ako sud Rovišanu odredi pritvor.

Proglasi li sud Rovišana krivim, za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari novčana kazna ili do tri godine zatvora.

Ručna bomba eksplodirala je u ponedjeljak, 19. rujna, u poštanskoj sobi britanskog veleposlanstva u Zagrebu, pri čemu je Rovišan lakše ranjen u nogu. Već idućeg dana policiji je priznao da je on krivac za eksploziju te da je slučajno aktivirao bombu koju je nosio strahujući od dvojice optuženika koji su ga prije četiri godine pretukli. Riječ je o Siniši Šoši i Novici Petraču, nepravomoćno osuđenom na tri i pol godine zatvora zbog otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, kojima se na zagrebačkom Općinskom sudu sudi zbog teškog ozljeđivanja Rovišana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙