FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska za što ranije zaživljavanje Ugovora o zabrani nuklearnih pokusa

NEW YORK,22. rujna(Hina) - Hrvatska se u srijedu u Ujedinjenim narodimazaložila za što ranije stupanje na snagu Ugovora o sveobuhvatnojzabrani nuklearnih pokusa (CTBT) i pozvala zemlje koje ga još nisuratificirale da to učine bez odgađanja.
NEW YORK,22. rujna(Hina) - Hrvatska se u srijedu u Ujedinjenim narodima založila za što ranije stupanje na snagu Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) i pozvala zemlje koje ga još nisu ratificirale da to učine bez odgađanja.

"Skoro devet godina nakon što je Ugovor otvoren za potpisivanje izgleda da smo još uvijek daleko od njegova zaživljavanja i postajanja univerzalnim instrumentom na polju nuklearnog razoružanja", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji o CTBT-u održanoj u stožeru UN-a u New Yorku.

Ona je kazala da je ta činjenica "veliko razočaranje" te da treba pojačati napore kako bi se uvjerile zemlje koje još trebaju ratificirati Ugovor kako bi stupio na snagu da to učine "bez odgađanja i bez uvjeta".

Ugovor su od 1996., kada ga je usvojila Opća skupština UN-a, potpisale 175, a ratificirala 121 država, ali još nije stupio na snagu jer ga nije ratificiralo 12 država koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju. Među njima su u Sjedinjene Države, jedan od inicijatora Ugovora, kao i Kina, Iran i Izrael te Sjeverna Koreja koja ga nije ni potpisala.

Cilj Ugovora je zabrana nuklearnih pokusa, ograničavanje nuklearnog oružja u svijetu te suradnja na području nuklearne sigurnosti.

Grabar-Kitarović je istaknula kako je u suvremenom svijetu jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji oružje masovnog uništavanja poput nuklearnog u rukama terorista. Ona je pozvala na dodatni angažman zemalja kako bi se pojačala učinkovitost u sprječavanju i suzbijanju ilegalne trgovine oružjem masovnog uništavanja i s njim povezane opreme te da je univerzalno pridržavanje međunarodnih konvencija ključno za postizanje tog cilja.

Hrvatska je ratificirala CTBT i zagovara njegovo što ranije stupanje na snagu na odgovarajućim međunarodnim susretima.

Hrvatska ministrica je kazala kako Hrvatska ulaže posebne napore u sprječavanju širenja oružja masovnog uništavanja, nuklearnoj sigurnosti, te kontroli izvoza i uvoza oružja i vojne opreme.

Hrvatska je zainteresirana i za uspostavu Nacionalnog centra podataka u vezi s provedbom Ugovora kada ovaj stupi na snagu.

Grabar-Kitarović je u srijedu o tome razgovarala s izvršnim tajnikom tehničkog tajništva Pripremne komisije za provedbu Ugovora Tiborom Tothom i dobila obećanje da će Hrvatska imati pomoć i potporu za uspostavu Nacionalnog centra podataka.

Dvije strane su izrazile interes da se na pogodnoj lokaciji u Hrvatskoj 2006. održi terenska vježba tijekom koje bi se ispitivala oprema buduće organizacije za provedbu CTBT-a namijenjena inspekcijama na terenu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙