FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Susret britanskog i iranskog šefa diplomacije

UJEDINJENI NARODI, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Britanski ministarvanjskih poslova Jack Straw zatražio je u srijedu od Irana, nanenajavljenom sastanku s iranskim kolegom, da promjeni stav o nastavkuobogaćivanja urana.
UJEDINJENI NARODI, 21. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatražio je u srijedu od Irana, na nenajavljenom sastanku s iranskim kolegom, da promjeni stav o nastavku obogaćivanja urana.

Iranski šef diplomacije Manouchehr Mottaki inicirao je sastanak u sjedištu Ujedinjenih naroda dok je odbor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču raspravljao o europskoj deklaraciji kojom se predlaže prijava Irana Vijeću sigurnosti.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka nisu uspjele prošloga tjedna uvjeriti iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada da zaustavi obogaćivanje urana, postupka koji prethodi dobivanju nuklearnog goriva koje se može iskoristiti u proizvodnji atomskog oružja.

Ahmadinedžad se u govoru pred Općom skupštinom UN-a obrušio na Zapad optužujući ga za "nuklearni apartheid" i istaknuo "nepobitno pravo" Irana da nastavi ciklus dobivanja nuklearnog goriva, uključujući i obogaćivanje urana.

"Ministar vanjskih poslova pozvao je Iran da čak i u ovoj odmakloj fazi iskoristi priliku i popusti", rekao je britanski glasnogovornik nakon sastanka Strawa i Mottakia.

U nacrtu rezolucije Europljani pozivaju odbor IAEA-e da Vijeću sigurnosti prijavi slučaj Iranskog nuklearnog programa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙