FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brazil u tajnosti gotovo sastavio atomsku bombu

RIO DE JANEIRO, 30. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Brazilska vojskanastavila je s razvojem atomske bombe nakon što joj je 1985. godinebilo zapovijeđeno da zaustavi nuklearni program, te je 1990. gotovosastavila bombu, rekao je u ponedjeljak vodeći brazilski nuklearnistručnjak.
RIO DE JANEIRO, 30. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Brazilska vojska nastavila je s razvojem atomske bombe nakon što joj je 1985. godine bilo zapovijeđeno da zaustavi nuklearni program, te je 1990. gotovo sastavila bombu, rekao je u ponedjeljak vodeći brazilski nuklearni stručnjak.

Jose Luiz Santana, bivši predsjednik brazilskog Povjerenstva za nuklearnu energiju (CNEN), rekao je za Globo TV da je vojska pripremala pokusnu eksploziju bombe kad je u kolovozu 1990. program definitivno obustavljen.

Ranije ovog mjeseca, bivši predsjednik Jose Sarney, koji je vodio prvu brazilsku civilnu vladu nakon diktature 1964.-85., rekao je da je ukinuo nuklearni program kad je došao na vlast.

Santana međutim tvrdi da je program nastavljen u tajnosti, te da je vojska uspjela nabaviti obogaćeni uran potreban za izradu atomske bombe.

On se 1990. nalazio na čelu civilnog povjerenstva koje je zaustavilo razvoj bombe. "Preuzeo sam dužnost u Povjerenstvu u travnju 1990. ... ali tek u kolovozu je CNEN uspio od vojske preuzeti kontrolu nad uskladištenim obogaćenim uranom", rekao je Santana.

On je rekao da je uran nabavljen u inozemstvu, ali nije želio otkriti o kojoj se zemlji radi. Isto tako, nije želio reći koji su vojni časnici stajali iza tajnog razvoja nuklearnog oružja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙