FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor će 16., prvu sjednicu nakon ljetne stanke početi 21. rujna, paketom izbornih zakona koji se odnose na lokalne izbore (neposredan izbor gradonačelnika, načelnika i župana), a sjednica će trajati tri tjedna, odlučilo je danas prošireno saborsko Predsjedništvo. Na dnevnom redu sjednice, koja će završiti 7. listopada svečanom saborskom sjednicom u povodu Dana nezavisnosti, nalazi se 50-ak točaka. Drugi tjedan 16. sjednice zastupnici će raspravljati o reviziji pretvorbe i privatizacije. Sabor će raspraviti i Vladin prijedlog da se za godinu dana produlji rok za reviziju pretvorbe i privatizacije.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader odbacio je danas oporbene kritike na račun svoje Vlade, a sastavljačima vlada u sjeni, te zagovarateljima prijevremenih izbora poručio je da takvih izbora neće biti. Odbacujući oporbene kritike na račun svoje Vlade, predsjednik HDZ-a naveo je podatke koji, rekao je, govore da je u prvih sedam mjeseci ove godine porasla industrijska proizvodnja, turizam, trgovina, da je izvoz rastao brže od uvoza, da ima pozitivnih kretanja u privatnom sektoru itd. Demantirao je pisanje tjednika Nacional da šefica diplomacije Kolinda Grabar-Kitarović želi otići s te dužnosti, te da se namjera razdvojiti sektor vanjskih poslova od europskih integracija.

SPLIT - Na Županijskom sudu u Splitu, pregledom dokumentacije, nastavljeno je danas suđenje u ponovljenu postupku osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima 1992. u Vojno-istražnom centru Lori u Splitu. Drugi dan rasprave predsjednica Sudskog vijeća Spomenka Tonković nastavila je s pregledom dokumentacije, odnosno čitanjem izvješća o stanju u vojnom pritvoru 1992. koji je napisao negdašnji pripadnik 72. bojne Vojne policije Marijo Barišić. Barišić u izvješću optužuje optuženike za zlostavljanje i mrcvarenje zatvorenika. Branitelj optuženika Tonča Vrkića odvjetnik Slobodan Mikulić u ime svih branitelja uložio je prigovor sudu smatrajući kako se pročitani dokazi, tj. izvješće koje je Barišić poslao Miroslavu Tuđmanu, trebaju izuzeti iz spisa, "budući da nisu ni u kakvoj svezi s inkriminacijama koje se stavljaju na teret optuženim vojnim policajcima".

ZAGREB - U sklopu 81. Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma danas je otvorena izložba proizvoda i usluga ruralnih područja Eko-etno Hrvatska na kojoj se predstavlja više od 500 izlagača - proizvođača tradicijskih proizvoda i usluga ruralnog prostora. Izložbu je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković koji je naglasio da je očuvanje autohtonih proizvoda kao i mjere za povećanje njihove konkurentnosti među prioritetima Ministarstva poljoprivrede, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u EU.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić pozvao je danas slovenske vlasti da shvate kako je njihov odnos prema dijelu hrvatske Istre uz granicu neprihvatljiv način njihova posezanja za hrvatskim državnim teritorijem. Ustvrdio je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare kako je proglašenje slovenskog epikontinentalnog i zaštićenog ekološkog pojasa do Vrsara besmisleno, nerealno i bez pravne utemeljenosti. Po njegovim riječima, to je "dodatno dolijevanje ulja na vatru u ionako napetim hrvatsko-slovenskim odnosima", što se, drži, najviše prelama na teritoriju i akvatoriju Istarske županije. Jakovčić smatra da se granično pitanje može riješiti jedino međunarodnom arbitražom.

IST - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta danas je na otoku Istu otvorio novoizgrađeno trajektno pristanište u uvali Kosirača u izgradnju kojega je Ministarstvo uložilo 10,5 milijuna kuna. "Ovo je samo jedan od 90 objekata lučke infrastrukture koji će biti obnovljeni ili izgrađeni u naredne četiri godine na hrvatskim otocima i priobalju", rekao je Kalmeta na svečanosti otvaranja pristaništa na kojoj je bio veliki broj mještana i gostiju, među kojima čelnici grada Zadra i Zadarske županije.

ZAGREB - Sadašnji i bivši predsjednik Vrhovnoga suda Republike Hrvatske Branko Hrvatin i Ivica Crnić 'zamijenili' su mjesta u Državnom izbornom povjerenstvu. Hrvatin, koji je prije ljetošnjeg imenovanja za novog predsjednika Vrhovnog suda, bio član stalnog sastava DIP-a, po položaju će obavljati dužnost predsjednika DIP-a, a Crnić 'postaje' član stalnog sastava tog Povjerenstva. Formalno je o tome odlučio Ustavni sud, čija je Odluka o imenovanju članova i zamjenika članova stalnog sastava DIP-a objavljena u Narodnim novinama. Ostali članovi stalnog sastava DIP-a, njihovi zamjenici i zamjenik predsjednika ostaju isti.

ZAGREB - Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati (HNS) zauzela se danas za osnivanje antikorupcijskog povjerenstva kao radnog tijela zagrebačke Gradske skupštine koje bi nadziralo i preispitivalo provedbu postupaka javnog nadmetanja i svih postupaka Poglavarstva i gradskih ureda koji ukazuju na koruptivno ponašanje i djela. Članovi povjerenstva bili bi isključivo gradski zastupnici, oporbeni bi bili u većini i iz njihovih redova birao bi se predsjednik, rekli su danas na konferenciji za novinare predsjednica HNS-ova Kluba zastupnika u zagrebačkoj Skupštini Morana Paliković Gruden i HNS-ov gradski zastupnik Jozo Radoš.

ZAGREB - Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar" i Nacionalna škola za javno zdravstvo iz Rennesa u Francuskoj potpisale su danas sporazum o suradnji kojim nastavljaju i unapređuju dosadašnju razmjenu znanja i iskustava na području javnog zdravstva. Sporazumom je previđena mogućnost razmjene studenata, nastavnika i znanstvenika na svim područjima javnog zdravstva, a posebno okolišnog zdravlja i kvalitete zdravstvene zaštite u bolnicama.

ZAGREB - Gradsko dramsko kazalište "Gavella" u novoj sezoni 2005./2006. priprema četiri praizvedbe - Ibsenove "Stupove društva" u režiji Tomislava Pavkovića, "Razmjenu u podzemlju" Mate Matišića u režiji Božidara Violića, Krležina "Areteja" u režiji Zlatka Viteza te Čehovljeva "Ivanova" redateljice Nenni Delmestre, najavljeno je danas na konferenciji za novinare. Ravnatelj Stazić najavio je da će nakon dugogodišnje stanke Kazalište u listopadu ponovno prirediti "Gavelline večeri", jednu od najpoznatijih priredaba hrvatskoga glumišta. Nastavit će se i sa izdavanjem dramske literature i to "Ptičice" Filipa Šovagovića, vrlo uspješnu Gavellinu predstavu kojom počinje i nova sezona 23. rujna.

ZAGREB - U Vili Richter u kojoj je smještena zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš-Richter, danas je predstavljena Mapa Richter "Sistemsko i spontano", namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda osnovne škole koji bi se na taj način trebali upoznati s opusom jednog od najsvestranijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća i problematikom likovnog izraza na originalnim djelima iz muzejske zbirke. Mapa Richter prvi je u nizu priručnih obrazovnih materijala što ga Muzej suvremene umjetnosti priprema iz svoje zbirke, a namijenjen je višim razredima osnovne škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙