FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gongadze: parlamentarno istražno povjerenstvo optužuje Kučmu

KIJEV, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ukrajinsko parlamentarnopovjerenstvo koje provodi istragu o ubojstvu oporbenog novinaraGeorgija Gongadzea u 2000., optužilo je u utorak Leonida Kučmu,tadašnjeg predsjednika države, da je "organizirao" otmicu koja jedovela do njegova ubojstva.
KIJEV, 20. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ukrajinsko parlamentarno povjerenstvo koje provodi istragu o ubojstvu oporbenog novinara Georgija Gongadzea u 2000., optužilo je u utorak Leonida Kučmu, tadašnjeg predsjednika države, da je "organizirao" otmicu koja je dovela do njegova ubojstva.

"Povjerenstvo je jednoglasno utvrdilo da je bivši predsjednik Leonid Kučma organizator otmice" novinara, rekao je predsjednik povjerenstva Grigorij Omelčenko pred televizijskim kamerama u zgradi ukrajinskog parlamenta.

On je usto optužio predsjednika parlamenta Volodimira Litvina, tadašnjeg ravnatelja predsjednikova ureda, da je potaknuo taj zločin.

Gongadze, direktor internetskog izdanja lista Ukrajinska pravda koji je bio poznat po svojoj kritici vlasti, nestao je 16. rujna 2000. u Kijevu. Dva mjeseca kasnije, nedaleko od prijestolnice pronađeno je njegovo obezglavljeno truplo.

Novi predsjednik Viktor Juščenko koji je na vlast došao zahvaljujući "narančastoj revoluciji" potkraj 2004. rekao je da je završetak istrage jedan od njegovih prioriteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙