FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Juščenko raspustio vladu zbog nedostatka "timskog rada"

ZAGREB/KIJEV, 8. rujna 2005. (Hina) - Ukrajinski predsjednik ViktorJuščenko raspustio je u četvrtak vladu premijerke Julije Timošenkozbog nedostatka "timskog rada", odnosno stalnih sukoba između organavlasti, javile su svjetske novinske agencije.
ZAGREB/KIJEV, 8. rujna 2005. (Hina) - Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko raspustio je u četvrtak vladu premijerke Julije Timošenko zbog nedostatka "timskog rada", odnosno stalnih sukoba između organa vlasti, javile su svjetske novinske agencije.

Prozapadni Juščenko objavio je da je raspustio vladu na konferenciji za novinare u Kijevu, sazvanoj usred rastućih podjela unutar vlade i navoda o korupciji. Vođa "narančaste revolucije", koji je u Ukrajini na vlasti od siječnja 2005., zapao je ovih dana u tešku političku krizu zbog sve većeg broja optužaba za korupciju njegovih najbližih suradnika.

"Pred novu vladu postavljam jednu zadaću - mogućnost da rade kao jedno...", kazao je Juščenko. "Moramo zaustaviti nezadovoljstvo u društvu i osigurati da se ideali ("narančaste revolucije") ne dovode u sumnju", istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Ukrajinski je predsjednik rekao novinarima da je posljednja tri dana imao konzultacije s članovima vlade s ciljem zadržavanja njezina jedinstva.

Osnovnim problemom predsjednik je nazvao činjenicu da članovi vlade naprosto isu željeli raditi jedni s drugima. "Posljednjih mjeseci stalno sam se bavio rješavanjem sukoba...", pojasnio je Juščenko.

Juščenko je imenovao Jurija Ehanurova, aktualnog guvernera pokrajine Dnjepropetrovsk (na istoku zemlje) za obnašatelja dužnosti premijera.

Ehanurov je nakon imenovanja izjavio, kako je prenio njegov glasnogovornik, da je njegova zadaća osigurati nastavak rade vlade i stabilnost.

Otpuštajući karizmatičnu Timošenko, čije su govorničke sposobnosti privukle tisuće ljudi na ulice tijekom "narančaste revolucije", Juščenko je poduzeo odlučujući korak kako bi okončao krizu koja je zaprijetila njegovom kredibilitetu, piše Reuters.

Kriza, koja je uslijedila nakon mjeseci napetosti između Juščenka i Timošenko oko ekonomskog usmjerenja Ukrajine, dobila je novi obrat u subotu kada je predstojnik Juščenkovog ureda dao ostavku zbog korupcije u administraciji.

Navodi o korupciji naškodili su vladi, već kritiziranoj zbog usporavanja gospodarskog rasta, porasta inflacije i nedostatka dosljednosti po ključnim političkim pitanjima.

U međuvremenu je šef ukrajinske službe sigurnosti Oleksander Turčinov podnio svoju ostavku predsjedniku nakon raspuštanja vlade. Turčinov je bio bliski suradnik premijerke Timošenko. "Mislim da odluka o raspuštanju vlade u trenutačnoj situaciji ugrožava nacionalnu sigurnost Ukrajine", stoji u obrazloženju njegove ostavke dostavljenom agenciji Interfax-Ukrajina u četvrtak.

Juščenko je odmah nakon raspuštanja vlade rekao da će se pitanje o daljnjem radu glavnog tužitelja Svjatoslava Piskuna i Turčinova razmatrati nakon dodatnih konzultacija.

Juščenko, koji je obećao da će iskorijeniti korupciju iz vremena bivšeg predsjednika Leonida Kučme, također je prihvatio ostavku bliskog suradnika Petra Porošenka s njegovog moćnog položaja tajnika ukrajinskog Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane. Porošenko je rekao da ne želi ometati istragu navoda o svojoj korumpiranosti.

Otkad je stekla neovisnost od Sovjetskog Saveza 1991., Ukrajina je stalno slovila kao jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙