FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

UMAG - Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hidajet Bišćević izjavio je danas da "u otvorenim pitanjima sa Slovenijom Hrvatska nema razloga da bude nervozna jer je u političkom i međunarodno-pravnom pogledu u pravu te stoga situaciju ne treba dramatizirati". Rekao je to na konferenciji za novinare u Umagu održanoj nakon sastanka s predstavnicima županijskog Ceha ribara, ribarskih zadruga te predstavnicima političkog života Istre i saborskih zastupnika, a kojemu su bili nazočnii i ministri mora, turizma, prometa i razvitka te poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Kalmeta i Petar Čobanković. Ministar Kalmeta je kazao kako je u razgovoru s ribarima iznio jasan stav Vlade da kada je u pitanju hrvatski teritorij i na kopnu i na moru nema ni milimetra odstupanja te kako će se u tom kontekstu u potpunosti štititi interes hrvatskih ribara.

ZAGREB - Iako su se svi članovi saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze danas usuglasili da Slovenija nema pravo proglasiti epikontinentalni pojas na Jadranu, HDZ-ova većina nije prihvatila oporbeni zaključak da Odbor pozove Vladu da čim prije izradi sporazum o arbitražnom rješenju razgraničenja između Hrvatske i Slovenije. Petorica HDZ-ovih članova Odbora izglasali su tako 'blaži' zaključak kojim Odbor podržava nastojanja hrvatske Vlade u rješavanju spornih pitanja sa Slovenijom, sukladno dobrosusjedskim odnosima i međunarodnom pravu.

ZAGREB - Policija Istočnog Sarajeva opovrgnula je danas tvrdnje Jutarnjeg lista kako je identificirana osoba za koju se pretpostavlja da je povezana s nedavnom pljačkom poslovnice Fine u Zagrebu u kojoj su ubijena dvojica zaštitara. Glasnogovornica Centra službi sigurnosti u Istočnom Sarajevu Danka Tešić izjavila je za Hinu kako nisu točni navodi da je jedan od dužnosnika policije na Palama osobu s fotorobota identificirao kao Radu Janjetovića zvanog Jabuka. Ustvrdila je da voditelj Odjela kriminalističke policije na Palama Bojan Cvijan u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista "nije spomenuo nikakvo ime". Zagrebačka policija danas nije mogla potvrditi niti odbaciti mogućnost da je srpski kriminalac iz Sarajeva Rade Janjetović Jabuka uistinu muškarac s fotorobota.

OSIJEK - Stožer za obranu od ptičje gripe, koji je osnovala Vlada u cilju prevencije te bolesti u Hrvatskoj, sutra će održati svoj prvi sastanak, izvijestio je Mladen Pavić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Stožer, sastavljen od stručnjaka iz ministarstava zdravstva, poljoprivrede i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, sastavio je program preventivnih bioisigurnosnih mjera. Osim zabrane uvoza peradi iz zemalja u kojima je bilo slučajeva ptičje gripe, predviđeno je dijeljenje letaka o načinu prevencije bolesti. Glasnogovornik Pavić u izjavi za Hinu posebno je istaknuo kako će biti obavezan monitoring na svim staništima ptica, što se posebno odnosi na parkove prirode i ostala zaštićena područja gdje obitavaju ptice. Pavić ističe da nema razlog za paniku jer "realno su male mogućnosti da u Hrvatskoj dođe do pandemije ptičje gripe".

RIJEKA - Čađa, kojom je jučer onečišćeno more u Kostreni, danas je uklonjena, a pretpostavlja se da je u more dospjela iz dimnjaka Inine Rafinerije nafte u Urinju, no to još nije potvrđeno, doznaje se danas iz Rafinerije. Inina Rafinerija danas je osnovala stručno povjerenstvo koje bi do 22. rujna trebalo utvrditi uzroke i posljedice onečišćenja mora u Kostreni i načiniti izvješće o tome. U more u Kostreni dospjela je tijekom noći 13. rujna čađa koja je na moru načinila veće crne mrlje. Iz Ine su izvijestili da se na postrojenjima rafinerije 13. rujna između 1,15 i 2 sata dogodio kvar u sustavu distribucije električne energije. U tom je razdoblju, zbog preopterećenja generatora vodene pare, postojala mogućnost nepotpunog izgaranja, naveli su iz Ine.

SPLIT - Pred Sudskim vijećem za ratne zločine Županijskog suda u Splitu, u ponovljenom postupku za ratne zločine nad civilima u Lori, danas je svoj iskaz dao svjedok - oštećenik Uglješa Bulović, brat Gojka Bulovića za čiju su smrt, među ostalima, optužena osmorica bivših vojnih policajaca. Uglješa Bulović je, na upit predsjednice Vijeća Spomenke Tonković želi li nadopuniti iskaze koje je već dao u istrazi i na glavnoj raspravi u prvom postupku 2002. godine, kazao da je svoj iskaz dao već više puta te da nema tomu što dodati. U ranijim iskazima Bulović je kazao da su u Lori njega i brata Gojka odvojeno vodili na ispitivanje, najprije pokojnog Gojka kojega nakon toga više nikada nije vidio, a potom i njega. Rekao je kako su mu na uši spajali struju, postavljali i nesuvisla pitanja na koja nije mogao dati odgovor, a, osim toga, nitko ga nije tukao ili na drugi način zlostavljao.

ZAGREB - U Hrvatskoj od limfoma, raka limfnog tkiva, godišnje oboli oko 1.500 osoba, no samo dijelu oboljelih dostupna je najsuvremenija terapija jer su lijekovi skupi a Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nema novca, istaknuli su danas članovi Hrvatske udruge leukemija i limfomi te njihovi liječnici u povodu Svjetskog dana limfoma, 15. rujna. Postupkom imunoterapije izliječe se tri četvrtine oboljelih od Hodgkinove bolesti te više od polovice oboljelih od ne-Hodgkinovih limfoma, ali su lijekovi skupi - jedna terapija stoji 100 tisuća kuna, istaknuo je hematolog iz Zavoda za hematologiju KBC-a Zagreb Igor Aurer. Lijek MabThera, koji se koristi u toj terapiji, stoji 13.700 kuna. Prije nekoliko godina uvršten je na listu lijekova HZZO-a samo za bolesnike s tzv. indolentnim limfomom koji se sporije razvija, dok ga oboljeli od agresivnih limfoma moraju kupovati sami. Liječnici drže da bi besplatnu terapiju trebalo omogućiti i oboljelima od agresivnih limfoma.

ZAGREB - U požaru koji je 10. rujna izbio na zagrebačkom Jankomiru u skladištu tvrtke Trius, uništen je i dio Ericssonove opreme koji je trebao biti isporučena kupcima na domaćem i na inozemnom tržištu, priopćeno je danas iz Ericssona Nikole Tesle. U Ericsson Nikoli Tesli kažu da je još prerano za procjenu novčane vrijednosti štete, jer još uvijek nije do kraja utvrđeno koji je dio opreme izgorio i kakva su oštećenja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙