FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: komemoracija u povodu smrti Branka Mihaljevića

OSIJEK,20. rujna(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)danas je održana komemoracija u povodu smrti skladatelja, novinara iradijskog urednika Branka Mihaljevića, koji je jučer u Osijekupreminuo u 75. godini života.
OSIJEK,20. rujna(Hina) - U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) danas je održana komemoracija u povodu smrti skladatelja, novinara i radijskog urednika Branka Mihaljevića, koji je jučer u Osijeku preminuo u 75. godini života.

O životu i stvaralaštvu Branka Mihaljevića govorili su osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo i osječki gradonačelnik Anto Đapić koji je najavio da će na idućoj sjednici Gradskoga vijeća potaknuti raspravu o tome kako se grad može odužiti i zahvaliti poznatom skladatelju.

Od Branka Mihaljevića oprostili su se predstavnici Hrvatskog radija-Radio Osijeka, na kojem je proveo cijeli radni vijek te Gradskog radija, na kojem je posljednjih godina surađivao i čiji su ga slušatelji 2000. godine izabrali za "Osječanina stoljeća".

Branko Mihaljević rođen je 1931. godine u Zagrebu. Dugogodišnji je član Hrvatskog društva skladatelja, veliku je popularnost stekao kao autor pjesama za djecu, posebice legendarne "Zeko i potočić", a primao je i najviša priznanja na domaćim festivalima za skladbe poput "Moj Osijek" i "Pjevat će Slavonija".

Za osječko Dječje kazalište napisao je dvadesetak glazbeno-scenskih djela, a autor je mjuzikala "Slavonska rapsodija" i "Osječki karusel" u kojima je prikazao slavonsku baštinu i građanski mentalitet starog Osijeka.

Za niz reportaža o izvornoj narodnoj umjetnosti i običajima Slavonije i Baranje 1981. godine dobio je nagradu "Zlatno pero godine" Hrvatskog društva novinara, a za izniman doprinos afirmaciji i ugledu grada Osijeka nagrađivan je Nagradom i Pečatom grada Osijeka.

Odlukom predsjednika Republike odlikovan je redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a Osječko-baranjska županija dodijelila mu je nagradu za životno djelo na području kulture.

Branko Mihaljević bit će pokopan sutra na osječkom groblju Svete Ane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙