FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Visu 8. rujna komemoracija britanskim vojnicima poginulima u 2. svjetskom ratu

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Na Visu će se 8. rujna održati svečanakomemoracija britanskim vojnicima poginulima na tom otoku za Drugogasvjetskog rata, a nazočit će joj britanski veleposlanik u HrvatskojSir John Ramsden, priopćilo je danas Britansko veleposlanstvo.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Na Visu će se 8. rujna održati svečana komemoracija britanskim vojnicima poginulima na tom otoku za Drugoga svjetskog rata, a nazočit će joj britanski veleposlanik u Hrvatskoj Sir John Ramsden, priopćilo je danas Britansko veleposlanstvo.

Vis i Komiža bit će domaćini britanskim veteranima iz Drugoga svjetskog rata koji će 8. rujna odati počast svojim poginulim suborcima. Kako se ove godine obilježava i 60. obljetnica završetka Drugoga svjetskog rata, Britansko će veleposlanstvo u suradnji s lokalnim vlastima održati i svečanu komemoraciju u Visu i Komiži, stoji u priopćenju.

Oko šest tisuća britanskih komandosa i pripadnika Kraljevske ratne mornarice došlo je na Vis 1943. i 1944. kako bi pomogli Josipu Brozu Titu u borbi protiv osovinskih sila. Baza na Visu imala je i uzletište za zrakoplove koji su dopremali hranu, vojnike i oružje. Uzletište koje su na Visu napravili Britanci može se vidjeti i danas.

Britanski veterani stići će na Vis 7. rujna. U Kulturnom centru će posjetiti izložbu pod nazivom "Pri šezdeset godišć" koju je pripremilo Britansko veleposlanstvo. Izložba je osmišljena kao skup osobnih sjećanja ljudi koji su od 1943. do 1945. živjeli na otoku Visu kad su ondje boravili i Britanci. Izložbom se želi prenijeti dio ozračja toga vremena oživljenim sjećanjima sudionika događaja na otoku.

Britanski veterani položit će vijence za svoje pale suborce na mornaričkom groblju, te na RAF-ov spomenik (Royal Air Force - Kraljevsko ratno zrakoplovstvo) na Visu.

Svečana komemoracija održat će se pred zgradom Gradskoga poglavarstva na Komiži.

Na Komiži će položiti vijence na spomenik partizanima palim u Drugom svjetskom ratu, a britanski veleposlanik Sir John Ramsden i britanski veterani vijence će položiti na spomen-ploču poginulim britanskim veteranima. Nakon toga oni će tradicionalno baciti vijence u more.

Na svečanoj komemoraciji nazočit će osobni izlaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Budimir Lončar, predstavnici Ministarstva obrane i visoki časnici Oružanih snaga RH, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Ramsden, britanski vojni izaslanik pukovnik Mark Wentworth, predstavnici Kluba vojnih izaslanika u Hrvatskoj i britanski veterani koji su se borili na otoku Visu u Drugome svjetskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙