FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Festival svjetskoga kazališta od 15. do 21. rujna

ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Festival svjetskoga kazališta, koji ćese održati od 15. do 21. rujna u Zagrebu, predstavit će zagrebačkojpublici pet kazališnih predstava suvremenih redatelja koji određujueuropske teatarske smjerove i trendove.
ZAGREB, 1. rujna 2005. (Hina) - Festival svjetskoga kazališta, koji će se održati od 15. do 21. rujna u Zagrebu, predstavit će zagrebačkoj publici pet kazališnih predstava suvremenih redatelja koji određuju europske teatarske smjerove i trendove.

Festival će biti otvoren 14. rujna, peformanceom rock grupe LET 3 & Zagrebačkih dječaka u ZKM-u, rekao je na konferenciji za novinare Ivica Buljan, umjetnički direktor Festivala.

Teatarski dio otvara predstava "U kosturu kita" danske kazališne skupine Odin i režisera Eugenia Barbe, legende suvremenoga europskog kazališta te najvećeg antropologa među redateljima i najvećeg redatelja među antopolozima.

Redatelj Krystian Lupa predstavit će "Nedovršeni komad za glumca", Dramskog teatra iz Varšave. Lupa u predstavi spaja dvije naizgled potpuno različite drame u jednu - Čehovljevog "Galeba" i "Španjolsku dramu" Yasmine Reze.

Temelj za predstavu "Tišina" je potres koji je 1968. uništio sicilijansko mjestašce Gibellina. Režiser te predstave je Pippo Delbono, originalan i atipičan autor u talijanskom teatru čiju skupinu čine glumci, glazbenici, beskućnici, nekadašnji psihijatrijski pacijenti.

Slijedi predstava slovenskog režisera Dragana Živadinova "Vacuum 8G-17KS", a sedmodnevni festival zatvara "Dug život" Novoga kazališa iz Rige i režisera Alvisa Hermanisa, čije su režijske i scenografske interpretacije proglašene događajem europskog kazališta.

Gosti festivala bit će redatelji Lupa i Barba te Jasmina Reza, francuska spisateljica, književnica i glumica čiji su kazališni komadi prevedeni na više od 35 jezika i igrani po cijelom svijetu.

Buljan ističe kako je nakana Festivala predstaviti suvremene kreacije, nudeći profesionalnoj publici i kulturnoj javnosti neka od ključnih djela umjetničkog kazališta.

Pročelnik Ureda za kulturu Grada Zagreba Vladimir Stojsavljević napomenuo je kako se Festival financira sa 1,5 milijuna kuna te da mu je svrha poboljšati kazališnu i turisitičku ponudu Zagreba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙