FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen film o zapošljavanju invalida

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Zajednica saveza osoba s invaliditetomHrvatske (SOIH) predstavila je danas kratki dokumentarni film ozapošljavanju osoba s invaliditetom "Um iznad predrasuda" čijim ćeprikazivanjem diljem Hrvatske nastojati kod poslodavaca srušitipredrasude o invalidima kao manje sposobnim radnicima.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) predstavila je danas kratki dokumentarni film o zapošljavanju osoba s invaliditetom "Um iznad predrasuda" čijim će prikazivanjem diljem Hrvatske nastojati kod poslodavaca srušiti predrasude o invalidima kao manje sposobnim radnicima.

"Osobe s invaliditetom imaju jednu vrstu hendikepa, ali ih to ne sprječava da poslove za koje su osposobljeni obavljaju iznimno uspješno, često s više odgovornosti i entuzijazma od zdravih ljudi", istaknuo je predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš.

U filmu su prikazane četiri osobe s invalidnošću na svojim radnim mjestima: mladić u invalidskim kolicima koji radi računovodstvene poslove kod privatnog poslodavca, dugogodišnji tehničar u kemijskom laboratoriju, inače osoba oštećena sluha, slijepa administratorica u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu, te mladić s lakšom mentalnom retardacijom koji je zaposlen kao portir i telefonist.

Film je snimljen pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a udruga će na njegovo prikazivanje u svim hrvatskim gradovima pozivati lokalne poslodavce jer žele kod njih razviti svijest o invalidima kao kvalitetnim zaposlenicima.

Iako su i na današnje prikazivanje filma pozvani brojni gospodarstvenici, njihov je odaziv iznimno slab, komentirao je Bobuš.

Da je problem u zapošljavanju invalida teško rješiv i u Zagrebu, koji među hrvatskim gradovima prednjači u unapređivanju kvalitete života invalida, podsjetio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar.

"Svake godine u Zagrebu ostane više od 2.000 nezaposlenih osoba s invaliditetom, unatoč uloženom trudu da ih zaposlimo što je moguće više", kazao je Šostar.

Najavio je da će se u iduće dvije godine rekonstruirati URIHO - ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a u sklopu reorganizacije gradske uprave otvorit će se sektor za osobe s invaliditetom te poseban odjel za zapošljavanje invalida jer oni, ističe Šostar, nisu socijalna kategorija već zaslužuju šansu da pokažu svoje znanje i sposobnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙