FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Khan nabavljao centrifuge Sjevernoj Koreji

ISLAMABAD, 24. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Pakistanski predsjednik,general Pervez Musharraf, potvrdio je u srijedu da je pakistanskiznanstvenik A. Q. Khan osigurao nekoliko centrifuga i nacrte zanjihovu izradu Sjevernoj Koreji, no zanijekao je da je Pyongyangu timepomogao u razvoju nuklearnog oružja.
ISLAMABAD, 24. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Pakistanski predsjednik, general Pervez Musharraf, potvrdio je u srijedu da je pakistanski znanstvenik A. Q. Khan osigurao nekoliko centrifuga i nacrte za njihovu izradu Sjevernoj Koreji, no zanijekao je da je Pyongyangu time pomogao u razvoju nuklearnog oružja.

"Da, slao je centrifuge, dijelove i cijele. Ne sjećam se točnog broja", rekao je Musharraf za japansku agenciju Kyodo komentirajući izvješća da je Khan Sjevernoj Koreji osigurao oko 20 centrifuga.

Musharraf je, međutim, zanijekao da je Khan time komunističkom režimu pomogao u razvoju atomske bombe.

"Khanov dio je samo obogaćivanje urana do razine potrebne za oružje. On ne zna proizvesti bombu. Ne zna ništa o upaljaču", rekao je.

"Ako je Sjeverna Koreja proizvela bombu, Khanov dio je obogaćivanje urana. Ostalo su morali učiniti sami ili dobiti negdje drugdje, ne od Pakistana", naglasio je.

Khan je u veljači 2004. priznao da je trgovao na nuklearnom crnom tržištu nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u studenome 2003. otkrila da je osjetljive informacije prodavao Sjevernoj Koreji, Iranu i Libiji.

Budući da ga se u zemlji štuje kao heroja zbog njegova doprinosa pakistanskom nuklearnom programu, Musharraf je Khanu oprostio, no znanstvenik se otada nalazi u svojevrsnom kućnom pritvoru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙