FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: umro skladatelj Branko Mihaljević

OSIJEK,19. rujna 2005.(Hina) - Nakon kratke i teške bolesti jutros je uOsijeku u 75. godini preminuo poznati skladatelj, novinar i radijskiurednik Branko Mihaljević.
OSIJEK,19. rujna 2005.(Hina) - Nakon kratke i teške bolesti jutros je u Osijeku u 75. godini preminuo poznati skladatelj, novinar i radijski urednik Branko Mihaljević.

Mihaljević je rođen 1931. u Zagrebu, ali cijeli je radni vijek proveo u Osijeku na dužnosti urednika glazbenog i glazbeno-dokumentarnog programa Radio Osijeka.

Bio je dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja, a veliku popularnost stekao je kao autor pjesama za djecu, među kojima je i poznata skladba "Zeko i potočić". Njegove kasnije skladbe, poput "Mog Osijeka" i "Pjevat će Slavonija", dobivale su brojna priznanja na domaćim festivalima.

Za osječko Dječje kazalište Branko Mihaljević napisao je dvadesetak glazbeno-scenskih djela, koja su izvođena i u drugim dječjim kazalištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je mjuzikla "Slavonska rapsodija" i "Osječki karusel", u kojima je slikovito prikazao slavonsku baštinu i građanski mentalitet starog Osijeka.

Kao novinar objavio je velik broj dokumentarnih reportaža o izvornoj narodnoj umjetnosti i običajima Slavonije i Baranje, za što mu je Hrvatsko društvo novinara 1981. dodijelilo nagradu "Zlatno pero godine".

Mihaljević je za svoj rad, dugogodišnji doprinos kulturi, afirmaciji i ugledu Osijeka, uz ostalo, nagrađivan gradskim priznanjima Nagradom i Pečatom grada Osijeka.

Odlukom predsjednika RH odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a dodijeljena mu je i nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo u području kulture. Po izboru slušatelja Gradskog radija, na kojem je posljednjih godina surađivao, Branko Mihaljević je 2000. godine izabran za "Osječanina stoljeća".

Branko Mihaljević bit će pokopan 21. rujna na osječkom groblju sv. Ane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙