FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 19. rujna 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 19. rujna 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

BERLIN - Demokršćanska unija CDU/CSU na čelu s Angelom Merkel osvojila je 225 mjesta u njemačkom parlamentu nasuprot 222 mjesta za socijaldemokrate (SPD) kancelara Gerharda Schroedera, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati njemačkih

parlamentarnih izbora.

Liberalni demokrati (FDP) osvojili su 61 mjesto, Stranka zelenih 51 i Lijeva stranka 54 mjesta u njemačkom parlamentu.

Iako s tankom većinom za CDU i sestrinsku stranku CSU, Merkel očekuje da će biti pozvana da sastavi novu vladu. No, njezine su mogućnosti ograničene, pogotovo ako Schroederov SPD odbije suradnju.

WASHINGTON

Hrvatska je ostvarila značajan napredak u demokratskim, ekonomskim i sigurnosnim reformama no pred njom i dalje stoje značajni izazovi, objavio je u svom izvješću u nedjelju američki State Department. U izvješću pod nazivom "Pomoć vlade Sjedinjenih Država i suradnja sa zemljama istočne Europe" navodi se da je Hrvatska u prošloj godini "ostvarila značajan, mada neujednačen, napredak prema ostvarenju zapadnih demokratskih standarda". Naglašeno je da je vladajući HDZ tijekom prve godine na vlasti iznenadio mnoge kritičare nepokolebljivim provođenjem politike usmjerene reformama i euroatlantskim integracijama. Hrvatska Vlada je ostvarila status kandidata za Europsku uniju i bila čelnik u regionalnoj suradnji i pomirbi, stoji u izvješću. State Department, međutim, navodi da demokratska tranzicija Hrvatske i dalje zaostaje za sjevernijim tranzicijskim zemljama posebice u pitanjima vladavine zakona, javne uprave i borbi protiv korupcije. U izvješću se pozitivno govori o gospodarskim i socijalnim reformama ističući makroekonomsku stabilnost i solidan ekonomski rast. State Department upozorava da hrvatska Vlada unatoč obećanjima nije provodila privatizaciju najavljenim ubrzanim tempom.

ZAGREB

Izraelski internet magazin DEBKAfile, specijaliziran za pisanje o međunarodnom terorizmu, obavještajnim službama i naoružanju, objavio je u svom posljednjem broju od 17. rujna, da palestinska militantna skupina Hamas, među ostalim, svoje oružje nabavlja u Hrvatskoj. Prema pisanju izraelskog magazina, oružje od lokalnih mafija i krijumčara oružjem u Srbiji, Slovačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu kupuju agenti iz Irana i Hezbolaha, kao i kupci za al-Qaedu, i potom ih proslijeđuju Hamasu. To se oružje preko crnogorskih i hrvatskih luka zatim prevozi u Jemen i Sudan, pa preko egipatskog Sinaja ulazi u Gazu i završava u skladištima Hamasa. Naime, otkako je izraelska vojska napustila pojas Gaze njezinu granicu s Egiptom čuvaju egipatski i palestinski graničari koji ne provjeravaju te pošiljke. DEBKA navodi da je tim putem Hamas nabavio 3.000 komada automatskih pušaka, većinom Kalašnjikova, stotine protutenkovskih projektila AT-23 Sagger, nepoznat broj protuzračnih projektila SAM-14 Strela, nepoznat broj protupješačkih mina i više od 250 tona eksploziva. U svom tekstu izraelski se autori pozivaju na dobro informirane vojne i obavještajne izvore. Štoviše, navode da su im europski sigurnosni izvori potvrdili da se palestinske militantne skupine nastoje dokopati što više oružja preostalog iz nedavnih ratova na Balkanu.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u nedjelju je u New Yorku, gdje boravi na jesenskom zasjedanju Opće skupštine UN-a. razgovarao s talijanskim kolegom Gianfrancom Finijem, a u dužem razgovoru bilo riječi i o "pitanju zaštite i razgraničenja u Jadranskom moru", priopćilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova. Kako se navodi u priopćenju, Rupel i Fini "konstatirali su da Slovenija i Italija imaju "zajednički interes u zaštiti ekoloških i gospodarskih resursa Jadranskog mora". U vezi hrvatsko-talijanskog dogovora o razgraničenju epikontinentalnih pojasa dviju država, Fini je Rupelu zajamčio da se radilo isključivo o tehničkom sporazumu i da će u razgovore ubuduće biti uključena i Slovenija. Dodao je da u zaštitu Jadrana trebaju biti uključene sve države s jadranskom obalom, navodi se u priopćenju. Isto tako, dodaje se u priopćenju, Fini je u razgovoru s Rupelom naglasio da Italija svojim djelovanjem ne želi djelovati na štetu nijedne jadranske države.

PRIŠTINA

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova otputovat će sljedećeg tjedna u Teksas gdje će nastaviti liječenje od raka pluća, objavila je kosovska neovisna televizijska postaja Kohavision pozivajući se na bliske izvore u Demokratskom savezu Kosova. Iz ureda kosovskog predsjednika nisu potvrdili, ali ni demantirali te navode, naglasivši da će javnost o svakoj odluci Ibrahima Rugove biti informirana na vrijeme. Kosovski je predsjednik prije dva tjedna podvrgnut detaljnom pregledu u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj i odmah mu je nakon dijagnosticiranja raka na plućima preporučen odlazak u SAD na operaciju, što je on u prvi mah odbio. Rugova je prije nekoliko dana izjavio da mu je zdravlje poboljšano i najavio da će osobno voditi kosovsku pregovaračku skupinu na razgovorima o konačnom statusu pokrajine.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad isključio je u nedjelju mogućnost da Iran učini nove ustupke u pogledu svoju nuklearnih aktivnosti kako bi se uoči sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izbjegla kriza. "U posljednje dvije godine Islamska Republika iznijela je različite prijedloge kako bi dokazala svoju dobru volju i ovo je posljednji put da Iran iznosi prijedlog koji dopušta privatnim sektorima trećih zemalja da sudjeluju u našim aktivnostima", rekao je iranski predsjednik novinarima u Teheranu po povratku s Opće skupštine UN-a. Ahmadinedžad je na Općoj skupštini UN-a predložio da strane tvrtke sudjeluju u iranskom programu obogaćivanja urana kako bi jamčile da se uran obogaćuje u civilne, a ne vojne svrhe. U Teheranu je naglasio da bi se strano sudjelovanje svodilo na "međunarodni nadzor" te ponovio da ne dolazi u obzir da Iranci odustanu od obogaćivanja urana, što traže Europljani i Amerikanci.

BAGDAD

Tijela dvadesetorice Iračana, vjerojatno pripadnika snaga sigurnosti, pronađena su u nedjelju u rijeci Tigrisu u blizini grada Balada, sjeverno od Bagdada, doznaje se iz sigurnosnih izvora. Prema ministarstvu obrane, muškarci su pogubljeni mecima i ruke su im bile vezane. Vjeruje se da je riječ o pripadnicima iračkih snaga sigurnosti, no ministarstvo unutarnjih poslova to još nije potvrdilo.

ISTANBUL

Najmanje dvoje ljudi poginulo je, a 10 je ozlijeđeno u nedjelju kasno navečer u eksploziji u autobusu na jugu Turske, javila je Anadolija. Agencija nije navela što je uzrokovalo eksploziju zbog koje se autobus zapalio. Sve žrtve su Turci. Eksplozija se dogodila u blizini ljetovališta Manavgat, u mediteranskoj pokrajini Antaliji. U autobusu je bilo 20 putnika, a na put je krenuo iz Adane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙