FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 13. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u New York na summit Ujedinjenih naroda koji bi trebao otvoriti nove pristupe u rješavanju globalnih problema i potaknuti reformu Svjetske organizacije. Ukupno 175 šefova država i vlada okupit će se na dosad najvećem skupu svjetskih čelnika na sastanku na visokoj razini 60. Opće skupštine UN-a kako bi ojačali borbu protiv siromaštva, prijetnje rata i terorizma, i ukazali na putove jačanja ljudskih prava i reforme Ujedinjenih naroda. Predsjednik Mesić će imati prigodu iznijeti stajališta Hrvatske o globalnim pitanjima i reformi UN-a u srijedu na zasjedanju posvećenom financiranju razvoja, a potom u petak na plenarnom skupu svjetskih čelnika. Mesić će na rubu summita koji traje od 14. do 16. rujna također potpisati Međunarodnu konvenciju o sprječavanju nuklearnog terorizma, sastati se sa skupinom potencijalnih ulagača u hrvatsko gospodarstvo kao i predstavnicima hrvatskog iseljeništva.

BANJA LUKA - U Banja Luci su u ponedjeljak kasno uvečer prekinuti razgovori o reformi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini. Zbog prekida je došlo jer predstavnici Republike Srpske u pregovorima kažu da nemaju mandat za potpisivanje prijedloga sporazuma koji je pripremilo Vijeće ministara BiH. "Vlada RS neće nikada potpisati taj sporazum zato što on govori da policije Republike Srpske za nekoliko godina neće biti" izjavio je nakon prekida razgovora premijer RS Pero Bukejlović. On je također kazao da će, najvjerojatnije u utorak, biti zakazana izvanredna sjednica Parlamenta RS na kojoj bi se, po hitnom postupku, raspravljalo o prijedlozima sporazuma srpske strane i Vijeća ministara BiH o reformiranju policije.

PRIŠTINA - U Beču će se u petak, 16. rujna, sastati ministri lokalne uprave u vladama Kosova i Srbije, Lutfi Haziri i Zoran Lončar, kako bi razgovarali o decentralizaciji Kosova i drugim tehničkim pitanjima u s vezi sa položajem Srba na Kosovu, potvrdili su u ponedjeljak dužnosnici UNMIK-a i vlade Kosova u Prištini. Direktorica Ureda za informiranje UNMIK-a Hua Jiang izjavila je kako je UNMIK potaknuo "takve sastanke između susjeda". Dodala je da Vlada Kosova sada ima više ovlasti da razgovara s Beogradom, o pitanjima vezanim za dnevni red i o mjestu sastanka.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozdravile su u ponedjeljak završetak izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u nadi da će se nastaviti duh suradnje koji je doveo do tog "povijesnog trenutka". "Odajemo počast angažmanu dviju strana koje su doprinijele tom značajnom uspjehu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Adam Ereli kada je u ponedjeljak posljednji izraelski vojnik napustio pojas Gaze, čime je završena 38-godišnja okupacija.

"Nadamo se da će se ta suradnja nastaviti", nastavio je Ereli.

BATON ROUGE - Ukupan broj žrtava uragana Katrina na jugu Sjedinjenih Država iznosi u ponedjeljak 509 mrtvih, doznaje se iz službenih izvora. Državni dužnosnici Lousiane su precizirali da je u ponedjeljak prebrojano 279 žrtava, prema 197 dan ranije. Agencija za hitnu pomoć Mississippija je u ponedjeljak objavila da je utvrđeno da je 214 osoba stradalo u toj državi, prema 211 iz prethodnog dana. Jedan dužnosnik agencije je precizirao da broj stradalih tijekom dana može porasti. U Floridi je stradalo 14 osoba, a u Alabami dvije.

ZAGREB - Norveška oporbena stranka ljevice, Laburistička stranka, zasad je u vodstvu prema djelomičnim službenim rezultatima nakon 67,1 posto prebrojanih glasačkih listića. Prema tim rezultatima ta će stranka ljevice pod vodstvom Jensa Stoltenberga, 46-godišnjeg ekonomiste, uz dva saveznika, socijalističku ljevicu i centrističku stranku, dobiti 89 od 169 mjesta u parlamentu. Stoltenberg će se tako ponovno naći na čelu koalicije ljevice, na mjestu premijera na kojem se nakratko nalazio između 2000. i 2001. godine. Koalicija desnog centra premijera na odlasku Kjella Magnea Bondevika i Stranke napretka, prema sadašnjim rezultatima osvojila je 80 zastupničkih mjesta.

LOS ANGELES - Velik dio Los Angelesa ostao je u ponedjeljak poslije podne bez električne energije, objavilo je ministarstvo za energiju i vodu (DWP), ali nije preciziralo uzroke nestanka. Bez električne energije ostale su četvrti Hollywooda, Nord Hollywood i Sherman Oaks, precizirao je jedan dužnosnik tog odjela, prenosi agencija France Presse. DWP nije mogla precizirati koliko je ljudi zahvaćeno tim prekidom električne energije, a glasnogovornica policije Catherine Plows je rekla da se ne sumnja da je posrijedi terorizam.

BOGOTA - Zrakoplov kolumbijske kompanije Aires s 25 osoba otet je na jugu zemlje, rekao je u ponedjeljak jedan dužnosnik kolumbijskog zrakoplovstva. Dvojica otmičara nakon pregovora oslobodili su sve putnike, a još drže dva člana posade. Jedan kongresnik koji se nalazio među putnicima je izjavio da su im otmičari dozvolili da napuste zrakoplov nakon pregovora koje je vodio jedan svećenik. U zrakoplovu se nalazilo ukupno 25 osoba. Otmičari, koji tvrde da su naoružani granatama, traže da im se nadoknadi šteta koju im je prije deset godina prouzročila policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙