FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati:
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Odluka o prihvaćanju Hrvatske u Europsku uniju (EU) politička je odluka i Hrvatska, čije članstvo službeni Prag podupire, ne smije biti žrtva neuspjelih referenduma o europskom ustavu, rekao je u utorak predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus na konferenciji za novinare održanoj s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Pristup EU vrlo je složen proces koji se ne bi smio blokirati jednim uvjetom, rekao je češki gost nakon razgovora s domaćinom prvoga dana službenog posjeta.Govoreći o konkretnom uvjetu - izručenju odbjegloga hrvatskoga generala Ante Gotovine Haškome sudu, Mesić je ponovio argumente službenoga Zagreba da taj jedini preostali uvjet ne može ispuniti jer je bjegunac vlastima nedostupan.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je u utorak prijenos ovlasti u oblasti obrane s entitetske na državnu razinu. Na izvanrednoj sjednici održanoj u Sarajevu zastupnici federalnog parlamenta su uvjerljivom većinom glasova podržali prijedlog preustroja obrambenog sustava u BiH kojim se, među ostalim predviđa ukidanje postojećih entitetskih vojski i ministarstava obrane. Sličnu odluku prošlog je tjedna donijela i Narodna skupština Republike Srpske a nakon odluke federalnog parlamenta stvoreni su uvjeti za usvajanje državnog zakona kojim će se regulirati ova oblast.

SARAJEVO - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown suspendirao je zakone te zemlje koji su omogućavali davanje oprosta osuđenim počiniteljima kaznenih djela. Ashdown je u utorak novinarima u Sarajevu kazao kako je na takvu odluku bio prisiljen zbog očiglednih zloporaba institucije oprosta od strane izabranih dužnosnika koji su na taj način pomagali svojim prijateljima i stranačkim kolegama.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović primila je u utorak u Zagrebu u nastupni posjet novoimenovanog šefa Izaslanstva Europske komisije u RH veleposlanika Vincenta Degerta, priopćio je MVPEI. Prilikom predaje kopija vjerodajnica veleposlanik Degert je izrazio nadu u nastavak dosadašnje vrlo dobre suradnje s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija te izrazio zadovoljstvo što se u ovako zanimljivom razdoblju nalazi u Hrvatskoj kao veleposlanik Europske komisije, navodi se u priopćenju. Ministrica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da će podrška članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji početi jačati s početkom pregovora za punopravno članstvo.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin predvode izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske koje će od 7. do 9. rujna 2005. godine sudjelovati u radu neformalnog sastanka ministara pravosuđa i unutarnjih poslova članica EU u Newcastlu, priopćeno je u utorak. Na neformalne ministarske sastanke, koji se održavaju dvaput godišnje, pozivaju se i predstavnici zemalja kandidata.

KAGOSHIMA - Najmanje je dvadeset jedna osoba poginula ili se smatra nestalom, a više od 100.000 stanovnika iz južnih dijelova Japana moralo je napustiti domove u utorak, nakon što je tajfun Nabi zahvatio i taj dio zemlje. Opustošivši u ponedjeljak obalni dio Okinawe, Nabi je u utorak zahvatio Kyushu. U područjima Miyazaki i Kagoshima, na jugu Kyushua od nedjelje su pale nezapamćene količine oborina, a vjetar je povremeno dostizao brzinu od 126 km na sat, prouzročivši brojna klizanja terena.

PEKING - Britanski premijer Tony Blair završio je u utorak dvodnevni posjet Pekingu izjavom da osjeća promjenu u načinu na koji se komunistička Kina odnosi prema svijetu i pohvalama kineskoj iskrenosti i otvorenosti u političkim razgovorima s Britanijom. Blair je sa svojim kolegom Wenom Jiabaom u dva dana ukupno razgovarao punih osam sati. U ponedjeljak je kao predsjedavajući Europskom unijom s kineskim premijerom razgovarao o odnosima Kine i Europe, a utorak su održali bilateralni dio sastanka.

LONDON - Iran, kojemu zbog nuklearnih ambicija prijeti prijava Vijeću sigurnosti UN-a, još uvijek pet godina dijeli od razvoja atomskog oružja, objavio je u utorak u Londonu Međunarodni institut za strateške studije (IISS). "Procjenjujemo da bi, ako sve bude u redu, ako ulože sve svoje napore u rješavanje problema, mogli biti sposobni proizvesti dovoljno obogaćenog urana za jednu atomsku bombu u roku pet godina", rekao je Gary Samore, urednik novog izvješća IISS-a, za BBC radio.

RIJAD - Saudijska vladajuća dinastija će sljedećeg tjedna na zasjedanju Opće skupštine UN-a zatražiti osnivanje međunarodnog centra za borbu protiv terorizma, objavio je u utorak u Rijadu saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal. Saudijci smatraju da bi takav centar služio za razmjenu informacija i tehnologije za borbu protiv terorizma, s dugoročnijim ciljem razvoja strategije u području medija i obrazovanja za iskorjenjivanje ideoloških korijena terorizma.

MOSKVA - Peking i Moskva žele intenzivniju suradnju u području obrane, iako ne dolazi u obzir osnivanje "vojnog bloka", izjavio je u utorak ruski ministar obrane Sergej Ivanov prigodom posjeta njegova kineskog kolege Cao Gangchuana. "Nemamo namjeru osnivati novi vojni blok, ali ćemo pojačati vojnu suradnju, uključujući zajedničke manevre", kazao je Ivanov nakon susreta s Caom. Cao je doputovao u ponedjeljak u Moskvu u petodnevni posjet Rusiji, desetak dana nakon završetka prvih velikih rusko-kineskih vojnih vježbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙