FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 17. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 17. rujna 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

NEW YORK - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je u petak umjereno zadovojstvo postignućima summita Ujedinjenih naroda u New Yorku ocijenivši da iako nije postignut skok u pristupu problemima razvoja i globalne sigurnosti ipak je načinjen iskorak. "Očekivali smo skok, visoki skok, ali smo dobili ipak korak. I to je već uspjeh", rekao je Mesić. Unaprijed pripremljenu kompromisnu rezoluciju, koju bi više od 160 šefova država ili vlada trebali usvojiti, Mesić je ocijenio kao jedino moguću do koje se moglo doći konsenzusom prije svega između razvijenih i nerazvijenih zemalja. Dokument treba potaknuti globalnu akciju protiv siromaštva i bitnu reformu Ujedinjenih naroda ali je, da bi se postigao konsenzus, većina ambicioznijih formulacija ublažena. Mesić je naglasio potrebu reforme Ujedinjenih naroda kako bi bili spremni brže reagirati u rješavanju svjetskih problema posebice sukoba.

ZAGREB - Europska komisija raskinula je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova RH o financiranju gradnje prihvatilišta za tražitelje azila jer još ne postoji lokacija na kojoj će se taj centar graditi, čime je izgubljeno 940.000 eura osiguranih iz CARDS programa 2001. Prema pisanju Večernjeg lista, novac koji je čekao na računu u Bruxellesu neće se moći iskoristiti u druge svrhe, a obveza gradnje je ostala jer je riječ o jednom od uvjeta što je Europska unija postavila za prijam u punopravno članstvo. Osim toga, propalo je i MUP-ovih nekoliko stotina tisuća kuna uloženih u izradu pripremne dokumentacije za preuređenje bivše vojarne u Stubičkoj Slatini jer, kako je nedavno odlučeno u MUP-u, prihvatni centar za tražitelje azila tamo neće biti. Ne bude li odlučeno gdje će se centar graditi, Hrvatska bi mogla izgubiti još 1,2 milijuna eura, koliko je u tu svrhu predviđeno iz CARDS programa 2004., piše list.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin u petak su se, netom nakon svog susreta u srijedu u New Yorku, sastali ponovo u Bijeloj kući u Washingtonu potvrdivši jačanje veza između dva bivša suparnika iz doba hladnog rata. "Rusija je bila snažan partner Sjedinjenih Država", rekao je Bush tijekom zajedničke konferencije za javnost te dodao kako se veze između dvije zemlje poboljšavaju svakim sastankom njihovih vođa. Bush je posebno istaknuo ulogu Rusije kao jakog partnera SAD-a u ratu protiv terorizma te naglasio kako dvije zemlje dijele stajalište i o problematici neširenja nuklearnog naoružanja.

NEW YORK - Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u petak Izrael da poduzme dodatne mjere kako Gaza ne bi postala "golem zatvor" i doista pokrene mirovni proces. U govoru pred Općom skupštinom UN-a, koji je pročitao njegov ministar vanjskih poslova Naser al-Kidwa, Abas je poručio da je "na Izraelu da svoje jednostrano povlačenje iz Gaze pretvori u doista pozitivan korak". "Moramo brzo riješiti sva važna pitanja koja su još neriješena, uključujući granični prijelaz u Rafahu, zračnu luku, luku i uspostavu izravne veze između pojasa Gaze i Zapadne obale. Bez toga Gaza bi ostala golem zatvor", rekao je.

BEJRUT - U eksploziji automobila bombe u pretežito kršćanskoj četvrti libanonske prijestolnice Bejruta u petak navečer poginula je jedna osoba, a ranjeno ih je najmanje 19, izjavio je Crveni križ i sigurnosne službe u Libanonu. Bomba je eksplodirala u blizini libanonske Byblos banke u kršćanskoj četvrti Ahrafiji teško oštetivši jednu zgradu i uništivši nekoliko vozila. Libanonska policija izjavila je za agenciju Dpa da je bomba bila smještena u koferu i sakrivena pod automobil. Naprava je sadržavala najmanje 25 kilograma TNT-a i slična je ranije postavljanim bombama u Bejrutu, kažu u policiji.

CIUDAD DE MEXICO - Vulkan u zapadnom Meksiku eruptirao je u petak izbacivši pepeo i plinove pet kilometara u zrak, a eksplozija se čula u selima 16 kilometara udaljenim od kratera, objavili su mjesni dužnosnici. Vulkanski pepeo pao je na gradove sjeverozapadno od vulkana, objavile su vlasti države Jalisco, dodajući da se ljudima dijele bolničke maske kako ga ne bi udisali. Vulkan Colima, tzv. Vatreni vulkan, visok je 3.800 metara i nalazi se na granici država Jalisco i Colima, 670 kilometara zapadno od glavnog grada. Spada među najaktivnije i najopasnije vulkane u zemlji.

BATON ROUGE/NEW ORLEANS - Dužnosnici američke savezne države Louisiana u petak su objavili da država trenutno skrbi o 50-ro djece koja su u u kaosu uragana Katrina razdvojena od svojih roditelja. Država traži njihove obitelji a u međuvremenu je preuzela skrb nad djecom. "Mi u ovom trenutku imamo 50-ro djece za koje nemamo dovoljno čvrst trag da možemo biti sigurni kako ćemo ih uspjeti spojiti s njihovim roditeljima", izjavila je Marketa Garner Gautreau iz službe socijalne skrbi države Louisiana. Uz to, rekla je Garner Gautreau, država još nastoji utvrditi točno mjesto gdje se nalazi 500 djece povjereno skrbnicima. Gautreau je rekla da je do četvrtka došlo 1988 prijava o nestaloj djeci no, napomenula je, taj broj bi realno mogao biti niži s obzirom da bilo tko može prijaviti nestalo dijete, pa i ako je dijete odgovarajuće zbrinuto.

SAN DIEGO - Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger objavio je u petak da se u studenom 2006. namjerava ponovo kandidirati na tu dužnost, potvrdivši tako opće očekivanje javnosti. "Ja sam tip koji gura do kraja, naučio sam to u sportu. U svakom je sportu najvažnije izdržati do kraja", rekao je republikanski političar austrijskog podrijetla i bivši glumac okupljenom mnoštvu u San Diegu. "Prvotno sam kandidirao kako bih obavio posao. I ostat ću sedam godina kako bih ga dovršio." Izabran 2003. u prijevremenim izborima zbog opoziva bivšeg demokratskog guvernera, bivša zvijezda filmova o "Terminatoru" izabran je na skraćeni mandat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙