FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU kaže da Rumunjska mora ubrzati reforme kako bi se pridružila 2007.

BUKUREŠT, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska mora ubrzatiprovedbu reformi koje traži Europska unija ako želi izbjeći odgodunjezina pridruživanja do 2008. godine, upozorio je u ponedjeljakpovjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn.
BUKUREŠT, 29. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Rumunjska mora ubrzati provedbu reformi koje traži Europska unija ako želi izbjeći odgodu njezina pridruživanja do 2008. godine, upozorio je u ponedjeljak povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn.

"Za sada se odluka još razmatra, a na rumunjskim je vlastima da uvjere EU nastavkom punom brzinom svojih priprema za pridruživanje", rekao je Olli Rehn u pismu stranim diplomatima u Bukureštu.

Rehn je rekao da Rumunjska još nije spremna za članstvo unatoč napretku postignutom od zaključenja pristupnih pregovora u prosincu 2004. godine. Još uvijek postoje ozbiljni nedostaci, primjerice, u rumunjskom pravosuđu, zaštiti intelektualnog vlasništva, poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Rumunjska mora poduzeti sve napore kako bi reforme brzo provela. "Sadašnji politički kontekst pridonio podizanju već visokih očekivanja od Rumunjske. Ispunjenjem obveza osigurat uskratit ćete streljivo onima koji bi u sumnju doveli vaše perspektive pridruživanja", rekao je Rehn.

Rehn je naveo da će ključno izvješće Komisije, koje treba biti iznijeto 25. listopada, članicama EU-a dati jasnu predodžbu o položaju Rumunjske. Diplomati EU-a su rekli da se ne očekuje da se u izvješću preporuči datum pristupa te da će ta odluka vjerojatno biti donesena u proljeće iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙