FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čačić: Hrvatska nije u kolapsu, ali stagnira

ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Središnjeg odbora Hrvatskenarodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio jedanas da Hrvatska nije u gospodarskom kolapsu niti propada, ali dahrvatska Vlada nema nikakve vizije niti strategije.
ZAGREB, 16. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Središnjeg odbora Hrvatske narodne stranke-liberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić ocijenio je danas da Hrvatska nije u gospodarskom kolapsu niti propada, ali da hrvatska Vlada nema nikakve vizije niti strategije.

"Ne propadamo, ali stagniramo, dakle - zaostajemo", rekao Čačić na konferenciji za novinare i ustvrdio da stopa gospodarskog rasta nikada nije bila niža i da iznosi svega 1,8 posto.

To nas je, rekao je, iz pozicije lidera tranzicijskih zemalja po brzini gospodarskog rasta dovelo u tragičnu poziciju uvjerljivo najgoreg trkača. Pritom je dodao da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda u Bugarskoj šest posto, u Slovačkoj 5,1 posto, u Poljskoj 2,1 posto, u Mađarskoj 2,9 posto, a u Sloveniji 2,6 posto.

Sve što je premijer Sanader rekao u odgovoru SDP-u je istina, ali problem je u tome što ti podaci o uspješnom radu Vlade nisu cjeloviti i iščitani kao što znače.

Tom u prilog Čačić je naveo da izvoz jest veći, ali je veći i uvoz pa je deficit robne razmjene povećan i iznosi 5,7 milijardi dolara što je dosada najveći zabilježeni deficit. "Još je gore da smo potvrdili svoju nedovoljnu konkurentnost na zahtjevim tržištima jer je 48,7 posto povećanja izvoza otišlo u Sloveniju, BiH, Srbiju i Nigeriju", naveo je.

Kad se zbroje unutarnji i vanjski dug ispada da je 2000. bio 61 milijardu kuna, 2003. 85 milijardi kuna, a u travnju 2005. je narastao na 101 milijardu kuna, rekao je Čačić.

U turizmu sve ide "kako voda donese", a nema ni jednog pomaka u smanjivanju nezaposlenosti premda su tu trendovi prošle Vlade bili dobri, ocijenio je. "Jedino što sada raste jest javna uprava", dodao je.

Čačić je napomenuo da ni prošla Vlada nije radila dovoljno dobro, kao i da birači zato "uvijek imaju pravo na bolje".

"Nadam se da ćemo se (na slijedećim izborima) po prvi puta naći u poziciji da netko procjenjuje, ne samo priču i političku zastavu, nego i realne rezultate, snagu i sposobnost da se projekti i realiziraju", rekao je.

Komentirajući međusobni sukob Račan-Sanader u novinama, Čačić je naveo da se Vlade ne mijenjaju na taj način da ih se u novinama napadne već tako da izgubi parlamentarnu većinu.

"Dok je živog HSP-a Vlada ima stabilnu vladajuću koaliciju i samo Sanader može procijeniti kad će otići s vlasti. To ne ovisi o Račanu, a niti o nama", rekao je Čačić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙