FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak Shalom-Kasuri o normalizaciji odnosa Izraela i Pakistana

ISTANBUL, 1. rujna 2005. (Hina) - Izraelski ministar vanjskih poslovaSylvan Shalom i njegov pakistanski kolega Khurshid Kasuri u četvrtaksu se sastali u Istanbulu gdje su razgovarali o "normalizaciji odnosa" između dviju zemalja, a posredničku ulogu između dviju zemaljaodigrala je Turska, prenose u četvrtak agencije.
ISTANBUL, 1. rujna 2005. (Hina) - Izraelski ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i njegov pakistanski kolega Khurshid Kasuri u četvrtak su se sastali u Istanbulu gdje su razgovarali o "normalizaciji odnosa " između dviju zemalja, a posredničku ulogu između dviju zemalja odigrala je Turska, prenose u četvrtak agencije.

Nakon prvog javnog sastanka dvojice visokih dužnosnika dviju zemalja Shalom je kazao kako se židovska država nada da će se tijekom sastanka otvoriti novi kanali za dijalog s muslimanskim svijetom na što Izraelci već dugo čekaju. Sastanak je, prema mišljenju brojnih promatrača, znak početka odmrzavanja izraelskih odnosa s muslimanskim zemljama.

"Pakistanci smatraju kako je okončanje izraelske okupacije Gaze iznimno važno. Smatramo da je to početak procesa okončanja izraelske okupacije i početak procesa uspostavljanja palestinske države koja će egzistirati uz susjedni Izrael u miru i sigurnosti", stoji u Kasurijevu priopćenju.

Agencija Reuters prenosi kako je Shalom rekao da se nada kako će današnji sastanak "doprinijeti upostavi diplomatskih odnosa s Pakistanom kao i sa svim arapskim zemljama, naravno korak po korak". Glasnogovornica izraelskog veleposlanstva u Ankari Sharon Bar Li Saar za France presse je kazala kako je sastanak bez sumnje "korak prema normalizaciji odnosa" između dviju zemalja no dodala je da je "još prerano govoriti o uspostavljanju diplomatskih odnosa".

Važnu posredničku ulogu u sastanku predstavnika dviju zemalja odigrala je Turska koja ima tradicionalno dobre odnose s Pakistanom i jedina je muslimanska zemlja u regiji koja održava dobre odnose i sa židovskom državom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙