FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biščević: Odnosi Zagreb-Ljubljana sve složeniji

UMAG, 14. rujna 2005. (Hina) - Državni tajnik Ministarstva vanjskihposlova i europskih integracija Hidajet Biščević izjavio je u srijeduda "u otvorenim pitanjima sa Slovenijom Hrvatska nema razloga da budenervozna jer je u političkom i međunarodno-pravnom pogledu u pravu, testoga situaciju ne treba dramatizirati".
UMAG, 14. rujna 2005. (Hina) - Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Hidajet Biščević izjavio je u srijedu da "u otvorenim pitanjima sa Slovenijom Hrvatska nema razloga da bude nervozna jer je u političkom i međunarodno-pravnom pogledu u pravu, te stoga situaciju ne treba dramatizirati".

Biščević je to rekao na konferenciji za novinare u Umagu održanoj nakon sastanka s predstavnicima županijskog Ceha ribara i ribarskih zadruga te s predstavnicima političkog života Istre i saborskim zastupnicima. Sastanku su bili nazočni i ministri mora, turizma, prometa i razvitka te poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Kalmeta i Petar Čobanković.

Biščević je ustvrdio kako Hrvatska neće povlačiti jednostrane poteze te kako će ostati dosljedna temeljnom načelu i Brijunskoj izjavi po kojoj će se dvije strane suzdržavati od bilo kakvih poteza koji bi mogli promijeniti postojeće stanje uz granicu dviju zemalja.

Dodao je da su u diplomatskoj komunikaciji na relaciji Zagreb-Ljubljana odnosi sve složeniji, te da će pritom Vlada i premijer procijeniti kada će se pokrenuti postupak međunarodne arbitraže.

Biščević je podsjetio da su prioriteti hrvatske Vlade zaštita nacionalnih interesa, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućoj tužbi Hrvatske protiv Slovenije Sudu za međunarodno pravo, on je istaknuo kako "Hrvatska doista razmatra sve opcije".

Komentirajući primjedbe novinara kako hrvatska policija ne intervenira ni na moru ni na kopnu nakon provokacija, odnosno incidenata sa slovenske strane, Biščević je opovrgnuo ocjene kako policija ima naputak da ne intervenira. "Hrvatska policija redovito intervenira te ako išta funkcionira u odnosima dviju zemalja, onda je to upravo suradnja hrvatske i slovenske policije", naglasio je Biščević.

Ministar mora, turizma prometa i razvitka Božidar Kalmeta rekao je kako je u razgovoru s ribarima iznio vladino stajalište da kada je u pitanju hrvatski teritorij, i na kopnu i na moru, nema ni milimetra odstupanja te kako će se u tom kontekstu u potpunosti štititi interes hrvatskih ribara.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako više nije potrebno organizirati prosvjede na tom području kao znak nezadovoljstva lokalnog stanovništva zbog nefunkcioniranja pravne države u pograničnim zonama Istarske županije. Naime, kako je bilo najavljeno, ovih se dana trebala održati prosvjedna sjednica bujskog Gradskog vijeća.

Potpredsjednik Ceha ribara Bujštine Danilo Latin naglasio je kako očekuje konkretne vladine poteze radi zaštite suvereniteta Hrvatske, ali i samih građana.

Također je ustvrdio da je i tijekom sastanka u srijedu u hrvatskim teritorijalnim vodama ribarilo pet stranih ribarica i to dvije slovenske i tri talijanske, o čemu je izvijestio istarsku policiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙