FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan sporazum o praćenju, nadzoru širenja i uklanjanju invazivnih alga

ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić iravnateljica splitskoga Instituta za oceanografiju i ribarstvo IvonaMarasović potpisali su danas u Zagrebu milijun kuna vrijedan ugovor opraćenju, nadzoru širenja i uklanjanju invazivnih alga roda Caulerpa uhrvatskom dijelu Jadrana..
ZAGREB, 30. kolovoza 2005. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić i ravnateljica splitskoga Instituta za oceanografiju i ribarstvo Ivona Marasović potpisali su danas u Zagrebu milijun kuna vrijedan ugovor o praćenju, nadzoru širenja i uklanjanju invazivnih alga roda Caulerpa u hrvatskom dijelu Jadrana..

Ministarstvo u okviru skrbi za prirodnu baštinu potpisuje ugovor, podsjetio je tom prigodom Biškupić, dodavši kako punu suradnju na tom poslu očekuje sljedeće godine, kad će s Ministarstvom mora i turizma raspolagati s više sredstava.

Za sljedeću sezonu pripremamo izradbu veleplakata o zaštićenom biljnom i životinjskom svijetu, dodao je.

Programom ćemo obrazovati ljude o problemu širenja invazivnih alga, istaknula je Marasović, dodavši kako njihovo širenje nije moguće potpuno zaustaviti. Vrijedno je truda uklanjanje alga koje ugrožavaju biološku raznolikost, napomenula je.

U Sredozemnom moru alga Caulerpa taxifolia proširila se slučajnim ispuštanjem njezinih fragmenata iz Oceanografskoga muzeja u Monaku. Dalje se širila prenošenjem na sidrenim lancima. Prva naselja tih alga u Jadranu zabilježena su 1994. u Starogradskom zaljevu na Hvaru.

Alga Caulerpa racemosa prvi je put kod nas zabilježena 2000., a do kraja prošle godine pronađena je na 34 lokaliteta od Cavtata do Visa te u istarskom Vrsaru. Primarno se širi morskim strujama, a obje predstavljaju osnovnu prijetnji za biološku, ekološku i krajobraznu raznolikost Jadranskoga mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙