FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN ponovo odbio zahtjev Tajvana za ulaskom u svjetsku organizaciju

TAIPEI, 14. rujna 2005. (Hina/dpa) - Službeni Tajvan izrazio je usrijedu žaljenje i ogorčenje jer su Ujedinjeni Narodi trinaesti put odbili zahtjev te zemlje za ulaskom u svjetsku organizaciju koja jeTajvan izbacila iz svog članstva 1971. kako bi primila njenogsuparnika Kinu.
TAIPEI, 14. rujna 2005. (Hina/dpa) - Službeni Tajvan izrazio je u srijedu žaljenje i ogorčenje jer su Ujedinjeni Narodi trinaesti put odbili zahtjev te zemlje za ulaskom u svjetsku organizaciju koja je Tajvan izbacila iz svog članstva 1971. kako bi primila njenog suparnika Kinu.

Međutim, Tajvan neće odustati od svog nauma, navodi se u službenom priopćenju, pogotovo što su mu njezini napori da ponovo postane članicom UN-a priskrbili simpatije i potporu drugih zemalja, čak i onih koje nemaju službene veze s Taipeijem.

"Iako nas ovakva odluka ne čudi, izražavamo žaljenje i ogorčenje zbog odluke UN-a koji naša dva prijedloga nije stavio na raspravu u Općoj skupštini", rekao je za medije ministar vanjskih poslova Mark Chen.

Kako bi potaknuo tijek događaja, Tajvan je ove godine iznio dva prijedloga Ujedinjenim Narodima. Prvi, već ranije iznesen prijedlog da se odobri ulazak zemlje u kojoj žive 23 milijuna stanovnika u UN, a drugim novim prijedlogom Tajvan poziva UN da odigra aktivnu ulogu u jamčenju mira duž Tajvanskog tjesnaca prije mogućeg izbijanja ratnog sukoba između dviju zemalja, Kine i Tajvana.

Tajvanski dužnosnici smatraju da bi mogući ratni sukob bio izbjegnut kada bi Tajvan i Kina dobili šansu da mirno koegzistiraju unutar UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙