FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: Na udaru se našli terenci u gradovima

PARIZ, 14. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ekološki osviješteni Francuzikrenuli su u napad na terenska vozila koja se koriste u gradu, jer suveliki zagađivači i još veći potrošači goriva, budući da se prodajavozila s pogonom na sva četiri kotača diže u nebo bez obzira naastronomske cijene nafte i njezinih derivata.
PARIZ, 14. rujna 2005. (Hina/AFP) - Ekološki osviješteni Francuzi krenuli su u napad na terenska vozila koja se koriste u gradu, jer su veliki zagađivači i još veći potrošači goriva, budući da se prodaja vozila s pogonom na sva četiri kotača diže u nebo bez obzira na astronomske cijene nafte i njezinih derivata.

Od početka rujna jedna nepoznata skupina koja se naziva "Ispuhani" noću ispušta zrak iz guma terenskih vozila u glavnom francuskom gradu.

"Banda", koja u svojem internetskom blogu ističe srodnost s protivnicima reklama, ne buši gume, već samo iz njih ispušta zrak, ali rezultat je isti - vozač ujutro ima potpuno nepokretno vozilo.

No u zadnjoj akciji, u utorak navečer, "Ispuhani" su promijenili taktiku, premazavši omražena vozila blatom. Njihov glasnogovornik, koji se naziva "podađutantom Veselim", tvrdi kako se pripadnici skupine namjeravaju prerušiti u zvijeri iz savane i kružiti oko vozila 4X4, ismijavajući tako njihove vlasnike, zaljubljenike safarija na gradskom asfaltu.

Među organizacijama koje djeluju danju, Akcija za okoliš i Mreža za klimatsku akciju pozvale su na održavanje skupa u subotu u Parizu na kojem bi sudjelovali "svi koji žele ukinuti gradsku uporabu vozila s pogonom na sva četiri kotača".

Prodaja terenaca u Francuskoj se u posljednjih osam godina učetverostručila, a samo u prvom polugodištu ove godine povećala se za 17,4 posto.

Francuska agencija za zaštitu okoliša i upravljanje energijom (Ademe) ustanovila je kako vozila 4X4 u gradu troše 32 posto više goriva i kako, "neovisno o snazi, emitiraju više ugljičnog dioksida od ostalih vozila".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙