FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO očekuje da će Bugarska ostati "stabilan i solidan" partner

SOFIJA, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de HoopScheffer izjavio je u petak u Sofiji da očekuje da će nova bugarskavlada ostati "stabilan i solidan" partner u Sjeveroatlantskom savezute da je integracija Balkana u NATO ključ regionalne sigurnosti.
SOFIJA, 2. rujna 2005. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer izjavio je u petak u Sofiji da očekuje da će nova bugarska vlada ostati "stabilan i solidan" partner u Sjeveroatlantskom savezu te da je integracija Balkana u NATO ključ regionalne sigurnosti.

Nakon sastanka s predsjednikom Georgijem Prvanovim Scheffer je rekao da se bugarska predanost NATO-u ne odražava samo u sudjelovanju u zajedničkim misijama nego i u reformi oružanih snaga i visokom udjelu u proračunu za obranu, s 2,6 posto.

Prvanov i Scheffer složili su se da NATO treba dalje razvijati svoje odnose s Rusijom, Ukrajinom i balkanskim državama.

Prvanov je rekao da je NATO-ova politika "otvorenih vrata" za Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju regionalni interes saveza, a Scheffer je istaknuo kako je integracija država jugoistočne Europe u NATO "najbolji recept" za stabilnost.

U međuvremenu je bugarski premijer Sergej Stanišev izjavio da je Bugarska započela pripreme za povlačenje svojih 400 vojnika iz Iraka, javio je AP.

Stanišev je rekao da se njegova vlada namjerava konzultirati sa svojim koalicijskim partnerima ovog mjeseca o vojnom povlačenju i budućem sudjelovanju Bugarske u humanitarnim aktivnostima u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙