FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija pred proljetne izbore: Ankete ne daju šanse Berlusconiju

RIM, 13. rujna 2005. (Hina/AR) - Predizborna kampanja za parlamentarneizbore, koji će se u Italiji održati u proljeće 2006. godine,praktički je počela i svakim danom se objavljuju ankete o mišljenjimabirača koje pokazuju da bi sadašnji većinski desni centar premijeraSilvija Berlusconija izgubio ako bi se odmah izašlo na birališta.
RIM, 13. rujna 2005. (Hina/AR) - Predizborna kampanja za parlamentarne izbore, koji će se u Italiji održati u proljeće 2006. godine, praktički je počela i svakim danom se objavljuju ankete o mišljenjima birača koje pokazuju da bi sadašnji većinski desni centar premijera Silvija Berlusconija izgubio ako bi se odmah izašlo na birališta.

List Corriere della Sera objavljuje utorak da bi sada koalicija lijevog centra čelnika Romana Prodija dobila 51,4 posto glasova (na prošlim izborima 2001. dobila je 48,2 posto), desni centar Silvija Berlusconija bi dobio samo 37,7 posto (na izborima 2001. je dobio 49 posto), a ostali bi dobili 10,9 posto.

Unutar koalicije desnog centra, zvane Kuća sloboda, najviše glasova je u proteklih gotovo pet godina izgubio upravo Berlusconijev pokret Naprijed Italijo koji je tada dobio 29,5 posto glasova, a sada bi dobio između 17 i 18 posto. Zbog toga mnogi unutar desnog centra, posebno demokršćanski UDC, drže da se Berlusconi više ne bi trebao kandidirati. No, Berlusconi i dalje izjavljuje kako ankete ne prikazuju pravo stanje stvari, kako su dvije koalicije izjednačene i kako će ponovno dobiti povjerenje Talijana za još jedan petogodišnji mandat.

Unutar lijevog centra najveći skok načinila je Demokratska ljevica (bivša KP), koja je na izborima 2001. dobila 16,6 posto glasova, a sada bi dobila između 24,5 i 25,5 posto. U međuvremenu Prodi je sa žutim kamionom, koji se pretvara u pozornicu, krenuo po Italiji u predizbornu kampanju za primarne izbore, odnosno za premijerskog kandidata lijevog centra. To je prvi puta da će se u Italiji održati predizbori među biračima jedne koalicije za premijerskog kandidata. Takvi su izbori održani nedavno samo u regiji Pugli, gdje je zatim kandidat, izabran na predizborima unutar lijevog centra, pobijedio na regionalnim izborima.

Prodi će zasigurno biti premijerskim kandidatom, ali će ti predizbori poslužiti odmjeravanju snaga unutar lijevog centra, kao i upoznavanju programa o kojima se vrlo rijetko govori. Italiju očekuje dugo predizborno razdoblje, koje će imati odraza i na tešku ekonomsku situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙