FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska na 118. mjestu po uvjetima poslovanja u 2006.

ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je najlošije rangirana međuistočnoeuropskim zemljama kada su u pitanju uvjeti poslovanja iako seočekuje skora promjena takve situacije, konstatirala je Svjetska bankau svom godišnjem Izvješću o uvjetima poslovanja u 2006.
ZAGREB, 13. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska je najlošije rangirana među istočnoeuropskim zemljama kada su u pitanju uvjeti poslovanja iako se očekuje skora promjena takve situacije, konstatirala je Svjetska banka u svom godišnjem Izvješću o uvjetima poslovanja u 2006.

Hrvatska je zemalja zauzela 118. mjesto dok je, primjerice, Slovačka zauzela 37., Češka 41., Mađarska 52., a Poljska 54. mjesto, ističu autori Izvješća o uvjetima poslovanja u 2006., u koje je uključeno ukupno 155 zemalja.

Izvješće se temelji na pokazateljima kao što su vrijeme potrebno za pokretanje nove tvrtke, za izdavanje raznih dozvola, zapošljavanje i otpuštanje, registraciju imovine i dobivanje kredita. Procjenjuje se i zaštita ulagača, porezi, prekogranična trgovina, ispunjavanje ugovora i uvjeti zatvaranja tvrtke.

Hrvatska je zauzela najlošije, 148. mjesto, kada je u pitanju vrijeme potrebno za izdavanje raznih dozvola za pokretanje nove tvrtke. Najbolje, 43. mjesto ostvarila je u kategoriji realizacije ugovora. Loše su ocijenjene i zaštita ulagača i dobivanje kredita pa je u tim kategorijama Hrvatska rangirana na 135. odnosno 131. mjestu.

U prvu polovinu popisa uspjela je ući tek u kategorijama realizacije ugovora (43. mjesto) i zatvaranja tvrtke (66. mjesto). Po kriteriju prekogranične trgovine zauzela je 109. mjesto, kao i po kriteriju zapošljavanja i otpuštanja. Po pokretanju tvrtke zauzela je 103. mjesto, registraciji imovine 99., a po plaćanju poreza 85.

Autori ipak napominju da se očekuje i promjena nabolje budući da je Zagreb u međuvremenu pokrenuo reforme na području pokretanja nove tvrtke i registracije imovine, što bi moglo rezultirati boljom pozicijom zemlje u sezoni 2006/2007.

U izvješću se u tom kontekstu bilježi vladin projekt "one-stop-shop", čime je po navodima autora broj koraka za registriranje tvrtki smanjen s 12 na pet dok je vrijeme u danima smanjeno na 20. Povećana je i efikasnost budući da Fina neovisno upravlja tim procesom, primjećuju autori studije Svjetske banke.

Pojednostavljena je i procedura registracije imovine zahvaljujući digitalizaciji katastarskih i zemljišnih knjiga i ažuriranju zemljišnih knjiga u Zagrebu i Splitu, gdje je bilo 90 posto neriješenih predmeta, napominju oni. Suci više ne obavljaju poslove upisa nekretnina, čime je znatno smanjeno vrijeme upisa i broj neriješenih predmeta za oko 200 tisuća, navodi se u izvješću Svjetske banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙