FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas: Povlačenje iz Gaze "sretan dan" za Palestince

GAZA, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abaskazao je u ponedjeljak da je izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze"sretan dan" za Palestince, a prema palestinskim izvorima, izraelskisu vojnici u ponedjeljak rano ujutro okončali svoje povlačenje iz togpodručja.
GAZA, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas kazao je u ponedjeljak da je izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze "sretan dan" za Palestince, a prema palestinskim izvorima, izraelski su vojnici u ponedjeljak rano ujutro okončali svoje povlačenje iz tog područja.

"Moramo reći da je ovo sretan dan kakav palestinski narod nije doživio već čitavo stoljeće", kazao je Abas skupini novinara u Gazi.

"Danas prestaje okupacija jednog dijela palestinske zemlje. Bez sumnje radi se o važnom koraku ali još puno toga treba učiniti", dodao je.

"Pitanje prijelaza Rafah i drugih prijelaza mora biti riješeno kako se pojas Gaze ne bi pretvorio u veliki zatvor", nastavio je.

Izraelci i Palestinci dogovori su se da izraelske snage više neće biti nazočne na prijelazu Rafah, jedinom prijelazu između pojasa Gaze i Egipta, ali Izrael će iz sigurnosnih razloga i dalje nadizirati ulazak robe iz Egipta u pojas Gaze.

Izraelski vojnici u ponedjeljak su rano ujutro napustili pojas Gaze (na slici) i tako okončali okupaciju tog područja koja je trajala 38 godina.

Više od 100 oklopnih vozila prešlo je iz pojasa Gaze u Izrael, a Palestinci su odlazak izraelskih vojnika dočekali s oduševljenjem.

Stotine mladih Palestinaca u ponedjeljak su rano ujutro razbili prozore i zapalili sinagogu u nekadašnjem židovskom naselju Kfar Darom. Jedna skupina popela se na krov sinagoge uzvikujući "Bog je velik". Druga skupina Palestinaca, koju su palestinski policajci bezuspješno pokušali zaustaviti, zapalila je sinagogu i u naselju Netzarim, a slične scene dešavale su se i u drugim naseljima.

Palestinske vlasti najavile su da će u ponedjeljak srušiti 24 preostale sinagoge u nekadašnjim židovskim naseljima u pojasu Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙