FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci odlaze iz pojasa Gaze, Palestinci preuzimaju kontrolu

GAZA, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinske snage sigurnostipočele su u noći s nedjelje na ponedjeljak preuzimati kontrolu nadnekadašnjim židovskim naseljima u pojasu Gaze nakon što je izraelskavojska započela s konačnim povlačenjem iz tog područja kojeg jeokupirala 38 godina.
GAZA, 12. rujna 2005. (Hina/AFP) - Palestinske snage sigurnosti počele su u noći s nedjelje na ponedjeljak preuzimati kontrolu nad nekadašnjim židovskim naseljima u pojasu Gaze nakon što je izraelska vojska započela s konačnim povlačenjem iz tog područja kojeg je okupirala 38 godina.

Palestinske snage sigurnosti ušle su u naselja Netzer Hazani, Gnei, Tal, Qatif, Morag i Neve Dekalim.

U naselju Neve Dekalim, bivšem "glavnom gradu" židovskih doseljenika u pojasu Gaze, vijori se palestinska zastava, potvrdio je glasnogovornik palestinskog ministarstva unutarnjih poslova Tavfik Abu Husa.

Ulazak pripadnika palestinskih snaga sigurnosti započeo je, prema njegovim riječima, istovremeno s povlačenjem izraelskih snaga.

Palestinski i izraelski dužnosnici prethodno su održali posljednji sastanak kako bi definirali detalje transfera bivših židovskih naselja Palestinskoj samoupravi.

Izraelska vojska skinula je izraelske zastave na vojnoj ceremoniji kojom je obilježeno povlačenje izraelskih vojnika s tog područja koje je bilo pod okupacijom od 1967. godine.

"Odlazimo uzdignute glave, to je početak novog razdoblja, nove realnosti, nadamo se da će vrata koja smo otvorili biti vrata mira, nade, dobrih namjera i dobrosusjedskih odnosa, ali ako zapuše loš vjetar znat ćemo se s njim suočiti", kazao je na toj ceremoniji izraelski general Aviv Kochavi.

Palestinci su odlazak izraelskih vojnika proslavili na ulicama palestinskih gradova, a pripremaju i najveću proslavu ikada održanu.

"Presretni smo i jedva čekamo da Izraelci zauvijek odu. To će biti naš najsretniji dan posljednjih nekoliko desetljeća", rekao je jedan Palestinac.

Izraelska vlada prethodno je donijela odluku o okončanju vojne uprave u pojasu Gaze. Tom povijesnom odlukom, Izrael je službeno okonačao svoju vojnu okupaciju tog područja.

Vlada Ariela Sharona u nedjelju je donijela odluku i o tome da Izrael neće uništiti sinagoge koje se nalaze u nekadašnjim židovskim naseljima u pojasu Gaze.

Palestinska samouprava je međutim najavila da će u ponedjeljak srušiti sve preostale 24 sinagoge, tvrdeći da su one simbol okupacije

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙