FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Riceova opetovala neslaganje s prodajom europskog oružja Kini

WASHINGTON, 9. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države ponovno suse u petak usprotivile ukidanju embarga Europske unije na prodajuoružja Kini, pošto je europski dužnosnik rekao da se takva odlukadugoročno neće moći izbjeći.
WASHINGTON, 9. rujna 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države ponovno su se u petak usprotivile ukidanju embarga Europske unije na prodaju oružja Kini, pošto je europski dužnosnik rekao da se takva odluka dugoročno neće moći izbjeći.

Državna tajnica Condoleezza Rice kazala je na konferenciji za tisak da će sa svojim europskim kolegama postaviti to pitanje na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja će se sljedećeg tjedna održati u New Yorku.

"Mislim da smo vrlo jasno izrekli svoje stajalište o mogućem ukidanju embarga na prodaju oružja Kini", rekla je Riceova.

SAD se protivi ukidanju embarga koji je uveden nakon gušenja prosvjeda na trgu Tien an Men 1989. u Pekingu. Plaši se da će se to protumačiti kao davanje neograničene punomoći antidemokratskoj politici kineskih čelnika i poremetiti ravnotežu snaga u Aziji.

No visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana rekao je u utorak u Šangaju da će se embargo jednom ukinuti. "Želimo riješiti to pitanje. Mislimo da ono pripada povijesti, ali moramo pronaći pravi način i pravi trenutak", kazao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙