FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba riječke numizmatike

Hrvatska-izložbe-numizmatikaOtvorena izložba riječke numizmatikeRIJEKA, 8. rujna 2005. (Hina) - Izložba numizmatike "Riječki novci inovci s riječkim obilježjima 1848.-2002." otvorena je večeras uGradskom muzeju u Rijeci.
RIJEKA, 8. rujna 2005. (Hina) - Izložba numizmatike "Riječki novci i novci s riječkim obilježjima 1848.-2002." otvorena je večeras u Gradskom muzeju u Rijeci.

Od 160 izložaka, novčića i novčanica, 45 je vlasništvo Gradskog muzeja, a ostatak je posuđen iz privatnih zbirka.

Izlošci iz razdoblja 1848.-2002. u do sada najpotpunijem obliku prikazuju većinu poznatoga riječkog novca i novac država kojima je Rijeka pripadala, s grbom ili drugim znakovljem grada Rijeke.

Izložba je nastavak stručne obradbe i katalogiziranja muzejskih zbirka u nastojanju da numizmatička zbirka dosegne cjelovitost i zaokruženost filatelističke zbirke Gradskog muzeja, kazao je ravnatelj Ervin Dubrović.

Izloženi su primjerci novca iz razdoblja austrougarske vlasti u Rijeci, "stare Jugoslavije", ovjereni žigovima, tzv. jugolire uvedene nakon 1945., pa do današnjih dana kad se na hrvatskim novčanicama kunama tiskaju riječke znamenitosti, poput katedrale sv. Vida.

Izložbu je koncipirao riječki numizmatičar Julijan Dobrinić, stručna suradnica je kustosica Muzeja Milica Trkulja, a postavio ju je i grafički dizajnirao Klaudio Cetina.

Izložba je otvorena do 28. listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙