FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas započinje Queer Zagreb

ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Treći kulturni festival "Queer Zagreb",koji propituje heteronormativnost i tradicionalne odnose strogihrodnih podjela, započinje danas, a posvećen je heteronormativnostidjetinjstva.
ZAGREB, 7. rujna 2005. (Hina) - Treći kulturni festival "Queer Zagreb", koji propituje heteronormativnost i tradicionalne odnose strogih rodnih podjela, započinje danas, a posvećen je heteronormativnosti djetinjstva.

Tijekom predstojećih pet dana, organizatori festivala udruga Domino, najavili su bogat kulturni program, koji će okupiti umjetnike iz Japana, Brazila, SAD-a, Francuske, Slovenije i Hrvatske.

Festival će započeti večeras u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika japanskom kazališnom predstavom Takaoa Kawaguchia "D.D.D.", što na japanskom predstavlja onomatopejski izraz za otkucaje srca.

U sklopu filmskog programa u kinu Tuškanac bit će prikazano 16 filmova, među kojima su "Otac i sin" Aleksandra Sokurova te "Nitko ne zna" Hirokazua Koreeda, a organizatori posebno zanimljivim drže i selekciju japanskih animacija. Japanska selektorica Akiko Mizoguchi odabrala je tri crtano-igrana filma koji tematiziraju rodove i rodne odnose.

Također zanimljivim, organizatori drže i predstavljanje ilustrirane knjige prvih queer bajki za djecu u ovom dijelu Europe, a tijekom vikenda na programu su dječje predstave koje propituju kako se djeci predstavljaju različitosti.

U Profilu Megastoreu održat će se Sajam lezbijske književnosti, a u galeriji Nova najavljena je izložba Heteronormativnost djetinjstva. Također s tom tematikom bit će održana i konferencija u Goethe Institutu.

Poziv da se uključe u rad skupa poslan je u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te dječjoj pravobraniteljici Ljubici Matijević Vrsaljko, istaknuo je programski suradnik festivala Gordan Bosanac, dodajući međutim kako su dobili samo ispriku uz obrazloženje da u to vrijeme nitko od njih nije u gradu.

Festival organizira udruga Domino, a stajat će pola milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo kulture dodijelilo svega 20 tisuća kuna, dok je najveći dio dao Grad Zagreb i švedska zaklada Olof Palme.

(Hina) xkt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙