FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačko zavjetno hodočašće u Mariju Bistricu

ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Zagrebački biskupski vikar Josip Oslićizjavio je danas na tiskovnoj konferenciji kako će ovogodišnjihodočasnici 274. zavjetnoga hodočašća vjernika grada Zagrebaorganizirano poći 10. rujna prema Mariji Bistrici u tri smjera.
ZAGREB, 6. rujna 2005. (Hina) - Zagrebački biskupski vikar Josip Oslić izjavio je danas na tiskovnoj konferenciji kako će ovogodišnji hodočasnici 274. zavjetnoga hodočašća vjernika grada Zagreba organizirano poći 10. rujna prema Mariji Bistrici u tri smjera.

"Prva skupina, koja ide preko Sljemena, a predvode je planinari i pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, polazi u 5 sati u jutro ispred katedrale", napomenuo je Oslić, dodavši kako druga skupina, koju predvodi msgr. Josip Mrzljak, polazi iz Čučerja i ide preko Laza, a treća skupina polazi iz Sesveta i putuje također preko Laza.

Sve tri će se skupine sastati u 18 sati kod kapele sv. Ladislava, podsjetio je Oslić, dodavši kako odatle zajedno polazi ulazna procesija hodočasnika u svetište Majke Božje Bistričke.

Oslić je izvijestio kako je te večeri predviđena i Služba svjetla ili procesija sa svijećama na marijabistričkoj Kalvariji.

Prije svete mise, koju u nedjelju u 11,30 sati predvodi kardinal Josip Bozanić, predviđena je u 9 sati zajednička pobožnost Križnoga puta, a u 11 sati zavjetna procesija, dodao je.

Zavjetno hodočašće završava povratkom hodočasnika pješaka u ponedjeljak u zagrebačkoj prvostolnici svetom misom zahvalnicom u 19 sati.

O hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije govorio je velečasni Božidar Tenšek koji je istaknuo kako će vjernička mladež tijekom subotnjeg programa sudjelovati u katehezi koja je ove godine posvećena Euharistiji.

"Povijest zavjetnih gradskih hodočašća u Mariju Bistricu seže u 17. stoljeće", rekao je kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog Lovro Cindori, dodavši kako je svetište u Mariji Bistrici utemeljio biskup Martin Borković pošto je 1684. ponovno pronađen Marijin kip.

Ovogodišnjim se hodočašćem navršila i sedamdeseta obljetnica od kada je zagrebački nadbiskup Antun Bauer 7. srpnja 1935. svečano okrunio kip Majke Božje Bistričke krunom hrvatskih vladara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙