FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zambija: Čili papričicama protiv slonova

JOHANNESBURG, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kako im slonovi više nebi pustošili usjeve, farmeri u dolini Zambezi na jugu Zambije počelisu oko polja stavljati smjesu mljevenih sušenih čili papričicapomiješanih sa starim motornim uljem, izjavila je koordinatoricaprojekta i zaštitnica divljih afričkih slonova Nina Gibson.
JOHANNESBURG, 6. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Kako im slonovi više ne bi pustošili usjeve, farmeri u dolini Zambezi na jugu Zambije počeli su oko polja stavljati smjesu mljevenih sušenih čili papričica pomiješanih sa starim motornim uljem, izjavila je koordinatorica projekta i zaštitnica divljih afričkih slonova Nina Gibson.

"Slonovi jednostavno mrze miris čilija. Postoji još jedan recept. Mljevene čili papričice pomiješaju se sa životinjskom balegom te se od te smjese naprave "čili-cigle". Kad ih farmeri noću zapale smrad je slonovima toliko nepodnošljiv da u velikom luku zaobilaze polja s usjevima, što je i bio cilj farmera", rekla je Nina Gibson.

"Postavljanje električne žice nije dolazilo u obzir zbog prevelikog troška za farmere, no oni su smislili uspješne ekološke proizvode", rekla je Gibson.

U "Čili projektu doline Zambezi" sudjeluje osamdeset farmera, a problem bi na sličan način mogao biti i u ostalim afričkim zemljama u kojima se poljoprivrednici susreću s istim problemom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙