FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijski premijer sastao s predstavnicima kašmirskih separatista

NEW DELHI, 5. rujna 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Indijski premijerManmohan Singh u ponedjeljak se u New Delhiju susreo sa čelnicimaseparatista iz indijskog dijela Kašmira, te tako postao prvi indijskipremijer koji je stupio u dijalog o uspostavi mira sa separatistimaotkako je u Kašmiru 1989. godine izbila posljednja pobuna.
NEW DELHI, 5. rujna 2005. (Hina/AFP/Reuters) - Indijski premijer Manmohan Singh u ponedjeljak se u New Delhiju susreo sa čelnicima separatista iz indijskog dijela Kašmira, te tako postao prvi indijski premijer koji je stupio u dijalog o uspostavi mira sa separatistima otkako je u Kašmiru 1989. godine izbila posljednja pobuna.

Izaslanstvo kašmirskih separatista čini petoro umjerenih čelnika najvećeg saveza separatističkih političkih stranaka indijskog Kašmira, Hurriyat, dok radikalniji separtistički čelnici još uvijek odbijaju razgovor s New Delhijem.

Hurriyat je prve razgovore s New Delhijem održao 2003. godine, no pregovori su prekinuti nakon što je vlast osvojila Kongresna stranka koja je ustraje da se dijalog odvija u okviru indijskog ustava koji kaže da je Kašmir sastavni dio Indije.

"Mi mislimo da indijska vlada treba pokazati ozbiljnost i iskrenost. Važno je izgraditi povjerenje", rekao je agenciji Reuters predsjedavajući saveza Hurriyat Mirwaiz Umar Farooq.

Farrooq, star 34 godine, koji vodi izaslanstvo Hurriyata, rekao je da će taj savez ponoviti svoj zahtjev za pokretanje trilateralnih pregovora Indije, Pakistana i Kašmiraca kako bi se riješio spor koji je pokrenuo dva indijsko-pakistanska rata.

Hurriyat će također tražiti da se ukinu oštri sigurnosni zakoni koji indijsku vojsku ovlašćuju da uhićuje i ispituje.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Muhammad Naeem Khana pozdravio je razgovore s Hurriyatom i ocijenio je da će ti razgovori osnažiti mirovni proces.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙