FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chiracova bolest u Francuskoj pokrenula polemike i borbu za nasljedstvo

PARIZ, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Hospitalizacija francuskogpredsjednika Jacquesa Chiraca u Francuskoj je potaknula nagađanja ostvarnom stanju njegova zdravlja i njegovu nasljedniku, a političari ikomentatori kritiziraju tajnovitost kojom je obavijena predsjednikovabolest.
PARIZ, 5. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Hospitalizacija francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca u Francuskoj je potaknula nagađanja o stvarnom stanju njegova zdravlja i njegovu nasljedniku, a političari i komentatori kritiziraju tajnovitost kojom je obavijena predsjednikova bolest.

Chiracov je ured je u subotu objavio da je francuski predsjednik u bolnici zbog "problema s krvožilnim sustavom" koje su mu uzrokovale teškoće s vidom i migrene.

Pojedinosti o točnom Chiracovom stanju ostale su nedovoljno razjašnjene, a posljednji liječnički bilten objavljen u nedjelju nije naveo od čega Chiraca boluje niti na koji se način liječi.

"Pored šifre za sredstva nuklearnog odvraćanja, zdravlje državnog čelnika najbolje je čuvana tajna Francuske", napisao je dnevnik Liberation.

"Reći da je predsjednik lošeg zdravlja je kao reći da je kralj gol. To ga čini vrlo ranjivim", napominje politička analitičarka Mariette Sineau, dodavši da je u prošlosti bolest predsjednika često znala iznenaditi Francusku.

Francuski komentatori zbunjeni su time što su Chiracovi liječnici govorili o "malim" krvožilnim problemima koji su uzrokovali "blage" smetnje vida, ali da će predsjednik ipak u bolnici ostati nekoliko dana.

Medicinski stručnjaci kažu da "krvožilni problemi" mogu značiti krvarenje ili začepljenja arterija ili vena u blizini oka što je dovelo do problema s vidom. Većina se ljudi obično oporavi, ali neki stručnjaci upozoravaju da bi Chirac možda trebao smanjiti svoju aktivnost.

Uz pad popularnosti i težak poraz na referendumu o europskom ustavu u svibnju, Chiracovi prvi veći zdravstveni problemi u 10 godina njegovih predsjedničkih mandata mogli bi značiti da se Chirac vjerojatno neće ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima 2007. godine.

Francuski poslovni dnevnik Les Echos je napisao i prije no što je Chirac hospitaliziran da njegov treći mandat već ne izgleda vjerojatan. "A ovoga je vikenda postao još manje vjerojatan", napisao je Les Echos.

Chiracovi zdravstveni problemi odmah su utjecali na njegovu stranku UMP čiji su se aktivisti ovoga vikenda okupili na susretu u mjestu La Baule.

Premijer Dominique de Villepin, kojeg je Chirac osobno izvijestio o svojim zdravstvenim teškoćama, svog je takmaca, ministra unutarnjih poslova Nicolasa Sarkozyja o predsjednikovim zdravstvenim problemima izvijestio u posljednji trenutak. De Villepin je novost objavio u subotu iskoristivši informaciju da prigrabi novinske naslovnice.

U nedjelju je De Villepin već govorio poput kandidata, predstavljajući se kao čovjek "promjene i kontinuiteta", za razliku od Sarkozyja koji poziva na raskid s prošlošću.

"Do subote navečer Dominique de Villepin imao je status premijera. Od nedjelje ujutro našao se u ulozi nasljednika", ocijenila je televizija LCI.

Sarkozy, koji je do sada bio glavni pretendent za Chiracova nasljednika predstavljao se kao mlad i energičan vođa. Za Sarkozyja Chiracovi zdravstveni problemi predstavljaju strateški problem. "Do sada je njegov protivnik bio ostarjeli predsjednik, a sada je to energičan premijer koji se bori istim oružjem", napisao je list Les Echos.

"Na desnici će postojati razdoblje prije La Bauela i poslije La Baulea. Jacques Chirac odlazi. Nicolas Sarkozy i Dominique de Villepin napreduju", napisao je dnevnik Figaro primjećujući kako je riječ o dva temperamenta i dvije strategije, pobunjeniku i lojalistu. "Uloge za 2007. i predsjedničke izbore su podijeljene", ocjenjuje Le Figaro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙