FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka filharmonija otputovala na turneju u Japan

ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija (ZF) otputovalaje danas na turneju u Japan gdje će u razdoblju od 5. do 21. rujnaodržati deset koncerata u šest japanskih gradova, a vrhunac turnejebit će 16. rujna kad će Filharmonija pod ravnanjem maestra JohannesaWildnera nastupiti u novoj zgradi tokijske Opere.
ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Zagrebačka filharmonija (ZF) otputovala je danas na turneju u Japan gdje će u razdoblju od 5. do 21. rujna održati deset koncerata u šest japanskih gradova, a vrhunac turneje bit će 16. rujna kad će Filharmonija pod ravnanjem maestra Johannesa Wildnera nastupiti u novoj zgradi tokijske Opere.

S potankostima turneje na koju je već krenula većina članova orkestra novinare je na današnjoj konferenciji u dvorani Vatroslava Lisinskoga izvijestio ravnatelj ZF-a Berislav Šipuš.

Nazočan je bio i japanski veleposlanik Kaname Ikeda koji je, po Šipuševim riječima, "glavni krivac" što je turneja ostvarena. Naime, dodao je, veleposlanik Ikeda potaknuo je ponovno gostovanje zagrebačkih filharmoničara u Japanu u kojemu je Filharmonija prvi put gostovala 1992.

Veleposlanik Ikeda istaknuo je pak da je impresioniran programom s kojim će Filharmonija nastupiti na japanskoj turneji te koordiniranim naporom velikoga broja ljudi koji je omogućio da se japanska publika bolje upozna s bogatom hrvatskom kulturom i baštinom.

U tom kontekstu japanski veleposlanik smatra izuzetno važnim nastup Filharmonije 10. rujna u Nagoyi pod ravnanjem mladoga hrvatskog dirigenta Ivana Repušića a u sklopu svjetske priredbe EXPO 2005. Veleposlanik Ikeda smatra da će taj koncert pridonijeti tomu da Japanci, uz posjet hrvatskom izložbenom paviljonu, bolje upoznaju, kako je rekao," mir, stabilnost i harmoniju hrvatske kulture.

Više novinarskih pitanja ticalo se pak budućih odnosa Filharmonije i njezinoga aktualnog šefa dirigenta Vjekoslava Šuteja koji je neposredno pred odlazak otkazao svoje sudjelovanje na turneji, a njegove je koncerte u posljednji trenutak "preuzeo" japanskoj publici dobro poznat austrijski dirigent maestro Johannes Wildner.

Maestro Wildner tako će ravnati trima koncertima i to 9. rujna u Kawasakiju, 11. rujna u Kyotu te 16. rujna u Tokyju kojima je inače trebao dirigirati maestro Šutej.

S tim u vezi, Šipuš je odgovorio da očekuje da će se Šutej javiti što skorije i reći kakve ima namjere sa svojim ansamblom posebice u kontekst vrlo skore meksičke turneje.

Upozorio je da krivnja za nepoštivanje dogovornih ugovora tako, nažalost, "pada" na Zagrebačku filharmoniju, dodavši da su, zahvaljujući razumijevanju japanskoga partnera, smanjene negativne posljedice za Filharmoniju.

Na gostovanju u Japanu Filharmonija će, pod ravnanjem Johannesa Wildnera, izvesti VI. simfoniju u D-duru Luke Sorkočevića, Koncert za violinu i orkestar u E-molu, opus 64 Felixa Barholdy Mendelsshona i IX. simfoniju u E-molu opus 95 Iz novog svijeta Antonina Dvoraka.

(Hina) xipet yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙