FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tučnjava na Grbavici: Troje ozlijeđenih, jedan uhićen

SARAJEVO/ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Jedan uhićeni Sarajlija, dvalakše ozljeđena Zagrepčanina te jedan policajac, kao i tri oštećenavozila zagrebačkih registracijskih oznaka, konačna su bilanca izgredašto su izbili u nedjelju u Sarajevu tijekom prijateljske nogometneutakmice između domaćeg Željezničara i zagrebačkog Dinama.
SARAJEVO/ZAGREB, 5. rujna 2005. (Hina) - Jedan uhićeni Sarajlija, dva lakše ozljeđena Zagrepčanina te jedan policajac, kao i tri oštećena vozila zagrebačkih registracijskih oznaka, konačna su bilanca izgreda što su izbili u nedjelju u Sarajevu tijekom prijateljske nogometne utakmice između domaćeg Željezničara i zagrebačkog Dinama.

Utakmica koja bi teško ostala zapamćena po kvalitetnoj igri na kraju će ipak ostati u sjećanju šest tisuća posjetitelja, koliko ih je bilo na stadionu Grbavica, zbog prekida koji je uslijedio u 74. minuti pri rezultatu 0:0.

Sudac Dragan Skakić ovakvu je odluku donio jer se pedesetak gledatelja s tribina prebacilo uz sami rub igrališta ometajući tako regularnost utakmice.

To je međutim bila tek kruna izgreda što su počeli još u prvom poluvremenu. Prema priopćenju koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Sarajevske županije uoči početka utakmice ništa nije ukazivalo na moguće probleme, iako je oko 300 navijača Dinama navodno nenajavljeno doputovalo iz Zagreba bodriti svoju momčad.

Uoči same utakmice navijači dvije momčadi čak su se družili i proveli neko vrijeme u prijateljskom ozračju, a napetosti su, kako tumači policija, izbile kada su Dinamovi navijači na tribinama zapalili baklje, nakon čega su Željini "Manijaci" uzvratili uvredama da bi potom slijedilo i lomljenje stolica.

Prisutni na stadionu mogli su čuti kako su se Željini navijači služili "standardnim" arsenalom uvreda na račun gostiju iz Zagreba, poput onih "Gazi, gazi ustaše".

Međusobno vrijeđanje potom je preraslo u tuču navijača, iako ne masovnih razmjera. Nakon prekida utakmice stadion je postupno ispražnjen.

Policija navodi kako su navijači Dinama uz osiguranje ispraćeni izvan granica Sarajevske županije. No, pred stadionom Grbavica oštećena su tri vozila sa zagrebačkim tablicama.

Policajci su priveli jednu osobu iz Sarajeva koju su zatekli kako pokušava oštetiti jedan od automobila.

O izgredima je izvješćen i dežurni tužitelj, a policija je započela potragu i za ostalim sudionicima izgreda.

"Samo je oružje falilo", naslov je kojim je sarajevsko "Oslobođenje" propratilo ono što se dogodilo na Grbavici. Ovaj list zaključuje kako nogomet i ozračje viđeno tijekom utakmice između Dinama i Željezničara naprosto treba zabraniti - i to pod hitno.

Iako za izgrede krivi gostujuće navijače, "Osloobđenje" ipak glavnu poruku usmjerava ka vlastima u BiH, potičući ih da napokon donesu zakon kojim bi se sankcioniralo huligansko ponašanje na stadionima.

"Dnevni avaz", baš kao i banjalučke "Nezavisne novine", dio krivnje prebacuju i na policiju koja je navodno propustila na vrijeme reagirati i tako spriječiti eskalaciju sukoba.

U hrvatskom tisku navodi se kako je do izgreda došlo nakon što su Bad Blue Boysi doznali da domaći navijači razbijaju aute sa zagrebačkim registracijama koji su bili parkirani pred stadionom. Pokušavajući napustiti stadion, Dinamovi navijači probili su se na tribinu gdje su bili "Manijaci" i došlo je do tučnjave.

O izgredu koji se dogodio na stadionu Željezničara jučer su izvijestile i novinske agencije Reuters i AFP.

Francuski AFP, pozivajući se na očevica događaja, navodi kako je "do sukoba najprije došlo na tribinama, između policije i hrvatskih navijača, a zatim su navijači bošnjačkog kluba napali zagrebačke".

"Vidio sam više osoba koje su u tučnjavi zadobile ozljede glave. Na parkingu ispred stadiona ugledao sam navijače Željezničara koji su se spremali demolirati tri ili četiri automobila hrvatskih registarskih tablica", izjavio je očevidac za AFP.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙