FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: pronađeno 13 Molotovljevih koktela namijenjenih napadu na "delije"

ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Prije jučerašnje utakmicezaprešićkog Intera i beogradske Crvene zvezde na parkiralištutrgovačkog centra King Cross pronađeno je 13 Molotovljevih koktela,namijenjenih napadu na srbijanske navijače, izvijestila je danaszagrebačka policija, koja je, unatoč manjim izgredima, ocijenila daje organizacija dolaska navijača iz Srbije bila vrlo uspješna.
ZAGREB, 12. kolovoza 2005. (Hina) - Prije jučerašnje utakmice zaprešićkog Intera i beogradske Crvene zvezde na parkiralištu trgovačkog centra King Cross pronađeno je 13 Molotovljevih koktela, namijenjenih napadu na srbijanske navijače, izvijestila je danas zagrebačka policija, koja je, unatoč manjim izgredima, ocijenila da je organizacija dolaska navijača iz Srbije bila vrlo uspješna.

Zbog "okrića" Molotovljevih koktela policija nikoga nije uhitila jer u blizini žutog pivskog sanduka s 13 boca napunjenih benzinom i začepljenih krpama nije bilo nikoga.

Još jedna identična boca pronađena je i u Sisačkoj cesti, kazali su danas zamjenik ravnatelja policije Jakob Bukvić i zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak rekapitulirajući događanja prije, tijekom i nakon nogometne utakmice Inter - Crvena Zvezda u Zaprešiću.

Prvi organizirani dolazak navijača iz Srbije nakon Domovinskog rata policijski su dužnosnici ocijenili vrlo uspješnim. Većih izgreda, kažu, nije bilo, a na zagrebačkom području zabilježena su tek dva napada na autobuse gostujućih navijača.

U mestu Pojatno na autobus je bačena boca, a na obilaznici kod mjesta Buzin pirotehnička raketa. U oba izgreda na tri je autobusa razbijeno ukupno šest stakala.

Ozlijeđenih nije bilo, a napadač iz Pojatnog odmah je uhićen, kao i dvojica tridesetogodišnjaka za koje je kasnije utvrđeno da su kod Buzina prema autobusima gostiju bacili više baklji i druge pirotehničke galanterije.

Jednome od njih policija je zaplijenila i renault twingo pun kamenja, pirotehnike i metalnih šipki spremljenih za eventualni obračun sa suparničkim navijačima. U policiji kažu da se napadač tim automobilom samo radi napada na "delije" dan ranije dovezao iz Zadra, gdje ljetuje.

"Tamo su mu ostali supruga i dijete, kojima se planirao vratiti nakon huliganskog čina, ali to mu je propalo jer će neko vrijeme ostati u zatvoru", kazao je Novak.

Dodao je i da je policija dan prije utakmice imala informacije kako Bad Blue Boys planiraju postaviti više zasjeda po gradu, zbog čega su pretražena sva "kritična" mjesta, među kojima i parkiralište King Crossa, gdje su pronađeni "kokteli".

Spomenute izgrede ocijenio je napadom i na hrvatske snage sigurnosti, koje su bile u pratnji konvoja, te na turiste, koji su se u vrijeme napada prolazili auto-cestom. "Tu se ne radi o navijačkom huliganizmu, već o čistom terorizmu", kazao je Novak.

Na samom stadionu i oko njega policija je uhitila po pet domaćih i gostujućih navijača. Trojica gostujućih navijača uhićena su zbog izazivanja nereda nakon što bez karata nisu puštena na stadion, jedan je "delija" uhićen zbog paljenja baklje, a drugi preventivno jer je prepoznat kao sudionik nereda na nedovršenoj utakmici Dinama i Crvene Zvezde 1990.

Policijski dužnosnici su, kažu, nekoliko gostiju izdvojili zbog nacionalističkih i provokativnih skandiranja, dok domaće navijače zbog istih razloga nisu dirali nakon procjene da bi "policijska intervencija na toj strmoj tribini mogla prouzročiti teže posljedice".

Ipak svi su navijači snimani, pa mjere protiv njih mogu biti poduzete i naknadno, kazao je Bukvić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙