FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatske barke na povijesnoj paradi u Veneciji

VENECIJA, 4. rujna 2005. (Hina) - Dvije hrvatske barke, Fiamita izRovinja i Falkuša s Visa, prvi put su sudjelovale na tradicionalnojpovijesnoj paradi gondola i drugih plovila koja je u nedjelju održanau Veneciji.
VENECIJA, 4. rujna 2005. (Hina) - Dvije hrvatske barke, Fiamita iz Rovinja i Falkuša s Visa, prvi put su sudjelovale na tradicionalnoj povijesnoj paradi gondola i drugih plovila koja je u nedjelju održana u Veneciji.

Povijesna regata održava se svake godine prve nedjelje u rujnu i jedan je od najtradicionalnijih venecijanskih događaja. Prvi puta održana je 1315., a njome su se slavile vojne pobjede ili se organizirala u čast stranih uglednika. Danas se regata sastoji od dva dijela: povijesne parade i utrke gondola.

Ove godine na paradi su prvi put sudjelovale hrvatske barke, a tom je prigodom u Veneciju doputovalo i istarsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom regije Ivanom Jakovčićem koji se sastao s predsjednikom regije Veneto Giancarlom Galanom i s njim razgovarao o suradnji dviju regija i općenito o Hrvatskoj integraciji u Europsku uniju.

Jakovčić i Galano dogovorili su se i o nastavku suradnje regija u EU te su ocijenili da i ovo sudjelovanje u povijesnoj pitoreksnoj paradi plovila po kanalu Grande u Veneciji pridonosi zbližavanju naroda s obje obale Jadrana.

Hrvatsko izaslanstvo pozdravio je i talijanski ministar kulture Rocco Butiglione koji je došao u Veneciju u povodu povijesne parade nakon koje je uslijedila i tradicionalna utrka gondola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙