FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davor: 10. godišnjica progona nesrpskog stanovništva iz banjolučke regije

DAVOR, 4. rujna 2005. (Hina) - U Davoru, u novogradiškoj Posavini,danas je obilježena 10. godišnjica progona nesrpskog stanovništva izbanjolučke regije u susjednoj BiH.
DAVOR, 4. rujna 2005. (Hina) - U Davoru, u novogradiškoj Posavini, danas je obilježena 10. godišnjica progona nesrpskog stanovništva iz banjolučke regije u susjednoj BiH.

Sudionici toga skupa prisjetili su se ljeta 1995., kada je čamcima preko Save iz Srpca u Davor prevezeno više od 24.000 Hrvata i Bošnjaka koje su protjerale tadašnje vlasti Republike Srpske.

Na molitvenom skupu banjolučki biskup Franjo Komarica istaknuo je kako su Davorčani svijetao primjer za Europu po solidarnosti i humanosti. Upozorio je kako je za ratnih stradanja banjolučku biskupiju napustilo dvije trećine Hrvata, njih oko 80.000, a u posljednjih desetak godina vratilo ih se samo oko tisuću i pol.

Obilježavanje 10. obljetnice progona u Davoru organizirali su humanitarna udruga izbjeglih i raseljenih Hrvata BiH "Dr. Ivan Merz" te zajednica useljenika i naseljenika Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙