FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kraus: Rabin Da-Don podijelio je članove Židovske općine

ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Židovske općine Zagreb(ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavioje u nedjelju da je rabin Kotel Da-Don u sedam godina djelovanjapodijelio članove zagrebačke Židovske općine te da je to glavni razlogzašto ona nije s njim produžila ugovor.
ZAGREB, 4. rujna 2005. (Hina) - Predsjednik Židovske općine Zagreb (ŽOZ) i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus izjavio je u nedjelju da je rabin Kotel Da-Don u sedam godina djelovanja podijelio članove zagrebačke Židovske općine te da je to glavni razlog zašto ona nije s njim produžila ugovor.

"Netočno je, kako navode mediji, da je razlog tomu sukob između vjernika i ne-vjernika", istaknuo je Kraus na konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o aktualnim zbivanjima u toj židovskoj općini.

Na konferenciji su govorili i potpredsjednik ŽOZ-a Jozef Papo i predsjednica Odbora za odnose s javnošću te općine Zora Dirnbach.

Kao jedan od razloga za tu odluku, Kraus je spomenuo i to da velika većina najstarijih članova više ne dolazi u Općinu zbog takvoga načina djelovanja rabina Da-Dona.

Zora Dirnbach ocijenila je pak da je 'bitka oko rabina" zapravo fasada iza koje se krije namjera rušenja sadašnjega Predsjedništva ŽOZ-a i stvaranje uvjeta za dolazak nekih drugih ljudi.

S tim u vezi, spomenula je i člana ŽOZ-a Ivu Goldsteina rekavši kako je on "deklarativno izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da bi se srušilo sadašnje Predsjedništvo".

Rekavši kako "ŽOZ mora imati rabina koji će stajati iza svih članova", Dirnbach je ustvrdila da je zapravo "rabin Da-Don podijelio općinu na vjernike i ne-vjernike".

Papo je pak rekao da je "rabin Da-Don došao u ŽOZ-a zahvaljujući tomu što je šest članova ateista skupilo za to potreban novac smatrajući da je to potrebno židovskoj zajednici u Hrvatskoj koja više od pola stoljeća nije imala rabina".

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se i na istup predsjednika Stjepana Mesića. I dok se Kraus o tomu nije htio očitovati jer je u petak poslao otvoreno pismu Predsjedniku, Papo je rekao da ga je to "šokiralo" jer mu nije poznato da su se o pitanjima koja se tiču vjerskih zajednice očituju predsjednici država ili vlada, spomenuvši da se, primjerice, premijer Sanader nije očitovao o toj situaciji.

Papo smatra da su razlozi Mesićeva očitovanja isključivo osobne prirode. Spomenuo je da Mesićev unuk ide u ŽOZ u školu te da je "tako vjerojatno i predsjednik Mesić uspostavio dobre odnose s rabinom Da-Donom".

Hoće li Kotel Da-Don ostati na mjestu glavnoga rabina Hrvatske, u utorak će odlučiti članovi Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, rekao je Kraus. Opovrgnuvši medije da je Koordinacija već potvrdila Da-Dona za glavnoga rabina Hrvatske, podsjetio je da je Koordinacija nedavno zaključila da će se o tom pitanju odlučiti nakon očitovanja ŽOZ-a.

Inače, u Koordinaciji su predstavnici deset židovskih općina koliko ih danas ima u Hrvatskoj i svaka općina ima jedan glas.

O natječaju za novoga rabina ŽOZ će odlučiti naknadno naknadno, rekao je Kraus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙