FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 31. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ČAKOVEC/PODTUREN - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je obišao poplavljena područja u Međimurskoj županiji, a u jednom od najugroženijih naselja Podturnu posjetio je nekoliko obitelji koje su pretrpjele najveće štete. Predsjednik je obišao i romsko naselje Lončarevo kod Podturna koje je za prošlotjednih poplava i izlijevanja Mure u potpunosti bilo poplavljeno. Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira "dvostruku katastarsku izmjeru na tom području", predsjednik je kazao da "Hrvatska i Slovenija imaju točno utvrđenu granicu, ali ne i izmjerenu metar po metar" te da smatra kako je to nedovoljan razlog što još nije izgrađen neophodan nasip na Muri kod Podturna. Ocijenio je kako veliku odgovornost za to snosi i birokracija, jer iz ureda u Zagrebu ne može se vidjeti stanje na terenu, u što se, dodao je danas i osobno uvjerio.

ZAGREB - Dovršeni su radovi na ekshumacijama posmrtnih ostataka žrtava srpske agresije tijekom Domovinskog rata iz masovne grobnice na glavnom groblju u Okučanima, a iz grobnice su ekshumirani posmrtni ostatci 15 osoba nad kojima će se nastaviti postupci identifikacija, priopćilo je danas Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Prema preliminarnim nalazima, u toj 141. masovnoj grobnici žrtava srpske agresije, otkrivenoj prije dva dana, ubijeni su civili, a među 15 žrtva 11 je žena. Posmrtni ostatci ekshumirane su na dubini većoj od dva metra a po dosadašnjim informacijama riječ je o žrtvama iz 1991. koje su dovezene s područja Bijelih Stijena nedaleko od Okučana.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) uputila je pisma predsjednicima Republike, Vlade i Sabora sa zahtjevom da pokrenu javnu raspravu o donošenju strategije gospodarskog razvitka Hrvatske, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Hrvatske udruge sindikata. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević ustvrdio je da izvršna vlast, usprkos alarmantnom stanju u gospodarstvu, s javnim dugom većim od 51 posto BDP-a, gotovo 300 tisuća nezaposlenih i 20 tisuća blokiranih poduzeća s oko 35 tisuća radnika, još ne pronalazi rješenja za gospodarski oporavak. Matijašević smatra da bi vlast, osim strategije gospodarskog razvitka, trebala obustaviti beskoncepcijsku rasprodaju nacionalnog bogatstva i utemeljiti Hrvatsku nacionalnu banku koja će poticati obiteljsko poduzetništvo.

ZAGREB - U skladu s redovitim godišnjim usklađivanjem, mirovine su od 1. srpnja povećane za 2,2 posto, izvijestilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. To znači da će umirovljenici prilikom isplate uvećanih kolovoških mirovina u rujnu dobiti i zaostatke za srpanj. HZMO-a ističe se da je odluka o povećanju aktualne vrijednosti mirovine donesena na temelju službenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

VUKOVAR - Umirovljeni hrvatski branitelj i invalid Domovinskog rata Petar Janjić prosvjedovao je danas ispred zgrade vukovarske policije, želeći skrenuti pozornost javnosti na, kako je rekao, nezakonite postupke policije i pravosuđa prema hrvatskim braniteljima i invalidima. Umirovljeni branitelj Janjić benzinom je zapalio stijeg nakon što je s njega skinuo hrvatsku zastavu, a u znak prosvjeda protiv - kako je izjavio pred okupljenim novinarima - nezakonitih postupaka policije i pravosuđa prema hrvatskim braniteljima i invalidima. Taj čin je opravdao nedavnim događajem u Kninu prilikom proslave obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, rekavši kako je ondje - nakon što se oglušio o naredbu policije da skine hrvatsku zastavu s drvenog stijega - priveden u kninsku policiju i zadržan pet sati.

ZAGREB - Nakon neuspješnog postupka mirenja u građevinskoj tvrtki Industrogradnja danas u podne počeo je štrajk radnika zbog jednostranog smanjivanja plaća te neuplaćivanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, izjavio je Hini predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Iveković ističe da se radničke plaće svakoga mjeseca isplaćuju smanjene od 10 do 30 posto, a doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ne uplaćuju se od listopada prošle godine. Napomenuo je da će štrajk radnika trajat do ispunjenja zahtjeva, a to znači dok nam Uprava ne dostavi dokumentaciju o radnicima kojima je plaća umanjena, te im isplati dugove. Sindikat također traži da se svim radnicima ponudi ugovor o radu s Industrogradnjom umjesto s poduzećima u njezinu vlasništvu.

ZAGREB - Obitelj Kostelić, Hrvatski skijaški savez i Hypo Alpe-Adrija bank darovali su danas anesteziološki aparat Općoj bolnici Sveti Duh u kojoj je Janica Kostelić prije dvije godine uspješno operirala štitnjaču. Aparat je kupljen za 225 tisuća kuna, iako je njegova tržišna cijena između 400 i 500 tisuća kuna, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je, uz obitelj Kostelić i druge donatore, sudjelovao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAGREB - Prvi info-centar u Zagrebu, koji će prikupljati podatke o izgubljenim i nađenim životinjama i tako olakšati njihovo udomljavanje danas je otvoren na Pešćenici. Savez udruga za zaštitu životinja je za info-centar dobio na korištenje gradski prostor na adresi IV Stara Pešćenica 1, a u njegovo je uređenje Grad Zagreb uložio nešto manje od 200.000 kuna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojem se na otvorenju prostorija info-centra pridružio i njegov pas Bil, kazao je da je Info centar važan jer će se ondje na jednom mjestu moći dobiti podaci o izgubljenim i nađenim odnosno traženim životinjama.

OSIJEK - Na ribolovnom području Drava-Dunav u Osječko-baranjskoj županiji zabranjen je ribolov na poplavljenom području vodotoka, izvijestio je danas Sportski ribolovni savez Osječko-baranjske županije. Zabrana će biti na snazi sve dok se voda na povuče u korito, a za nepoštivanje predviđena je novčana kazna od 15 do 80 tisuća kuna. Kako je poplavljeno i oko 12.000 hektara Kopačkog rita, također sukladno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, te odredbama Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o unutarnjem redu u Parku prirode "Kopački rit", zabranjen je i ribolov na pojedinim ribolovnim vodama u sastavu Kopačkog rita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙