FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Domaće tržište IT usluga raslo lani 16 posto

ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko tržište IT(informatičko-tehnoloških) usluga lani je poraslo za 16 posto u odnosuna 2003. i dosegnulo je vrijednost od 167,74 milijuna američkihdolara, objavio je danas IDC Adriatics, hrvatska podružnica globalneanalitičke kuće IDC.
ZAGREB, 2. rujna 2005. (Hina) - Hrvatsko tržište IT (informatičko-tehnoloških) usluga lani je poraslo za 16 posto u odnosu na 2003. i dosegnulo je vrijednost od 167,74 milijuna američkih dolara, objavio je danas IDC Adriatics, hrvatska podružnica globalne analitičke kuće IDC.

No, izražen u kunama, rast domaćeg tržišta IT usluga je svega 4,5 posto, a analitičari IDC-a razlog tomu vide u usporavanju nacionalne ekonomije i smanjivanju udjela IT komponente u državnom proračunu.

U ovoj godini IDC očekuje porast od 10,8 posto u potrošnji na IT usluge, a u 2006. rast za 12,9 posto.

IBM je na hrvatskom tržištu zadržao poziciju vodećeg pružatelja IT usluga, dok je do sada trećeplasirana tvrtka S&T prošle godine osigurala drugo mjesto na ljestvici najuspješnijih. No, glavnim lanjskim događajem na tom tržištu, analitičari IDC-a ocjenjuju Siemensov skok sa osmog na treće mjesto, te napredak HP, sa 14. pozicije 2003. na četvrto mjesto lani.

No, iz IDC-a ocjenjuju da je hrvatsko IT tržište i dalje ostalo raspršeno, brojeći više od 80 poduzeća, od kojih je dvadeset vodećih organizacija ostvarilo tek 53,6 posto udjela u ukupnoj vrijednosti tržišta.

Daljnjim smanjenjem barijera otvara se prostor za jači prodor stranih kompanija na hrvatsko tržište IT usluga, što se ogleda u uspjesima Siemensa i HP-a, ocijenio je Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa.

Stoga će, poručuje, lokalne tvrtke morati pronaći i osigurati stabilne tržišne niše, kako bi se mogle natjecati sa stranim tvrtkama.

Najznačajnije investicije unutar tržišta IT usluga prošle je godine zabilježio bankarski sektor, a, unatoč znatnom smanjenju državnog proračuna namijenjenog informacijskim tehnologijama (za oko 19 posto), sektor središnje državne uprave ipak je lani zauzeo drugo mjesto. Na trećem mjestu po investicijama je telekomunikacijska industrija. Investicije u tim granama činile su 47,2 posto udjela u ukupnom tržištu.

Smanjenje potrošnje u segmentu državne uprave nadoknadile su dodatne investicije u nekim do sada manje zastupljenim sektorima, prvenstveno prerađivačkoj industriji, transportu, poslovnim uslugama, te građevinarstvu, ocjenuju analitičari IDC-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙